Κοροναϊός : Ώρα μηδέν για τα ξενοδοχεία και τουρισμό

Μείωση των κρατήσεων, διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων και «ερημωμένα» ξενοδοχεία σε όλη την χώρα είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Η μεγάλη ατμομηχανή της χώρας μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμός βρίσκεται υπό εκτροχιασμό εξαιτίας των επιπλοκών που επιφέρει ο κοροναϊός και κινδυνεύει από πυλώνας της οικονομίας μας να μετατραπεί σε μεγάλο ασθενή.

Την ίδια στιγμή, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Η εκτίμηση για την απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 κυμαίνεται στα 4,46 δισ. ευρώ, με πάνω από 45.000  χαμένες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδόχων βλέπει πιθανό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Συνολικά, η ανάγκη χρηματοδότησης για τα ελληνικά ξενοδοχεία διαμορφώνεται στα 1,79 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξανά πετύχει τα επίπεδα του 2019.

Αναφορικά με τις ενέργειες που γίνονται για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ εξετάζεται η επέκτασή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Τι αποκαλύπτει έρευνα

Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όσο 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Ανησυχία για το μέλλον των ξενοδοχείων

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης και ο Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός για τους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, μεγάλο ποσοστών των ξενοδόχων θα βάλει μόνιμο «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν έχει πλέον χαθεί και μεγάλο ποσοστό του ξενοδοχειακού τζίρου έχει απολεστεί. Κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση της απασχόλησης στον κλάδο αυτόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση