«Τα μέτρα λειτουργούν, μειώνεται η καμπύλη στις ΜΕΘ»-98 οι θάνατοι-Η καραντίνα της Λάρισας-Η μάσκα και τα γάντια-Χρήσιμες συμβουλές (video+upd)

«Τα μέτρα λειτουργούν, μειώνεται η καμπύλη στις ΜΕΘ»-98 οι θάνατοι-Η καραντίνα της Λάρισας-Η μάσκα και τα γάντια-Χρήσιμες συμβουλές (video+upd)

Στο covid19.gov.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πάντα γύρω από τον κορονοϊό. Η ενημέρωση ΕΟΔΥ: 72 νέα κρούσματα, 98 θάνατοι, (26 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες) 75 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, 15 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες συνολικά κρούσματα 2081, 15 πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Από τους θανάτους το 95% είναι 73 ετών και άνω.  το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. «Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν, Είμαι πολύ χαρούμενος που πέφτει η καμπύλη στις ΜΕΘ», είπε ο κ. Τσιόδρας που πρόσθεσε ότι «θα έχουμε σύντομα κλινικά συμπεράσματα αφού όλη η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη και η Ελλάδα συμμετέχει στα διεθνή επιστημονικά όργανα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: Συνεχίζονται όλοι οι έλεγχοι παντού. Η καλή αρχή που έχουμε κάνει να καταλήξει σε έναν καλό επίλογο. Σε καραντίνα τέθηκε με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας οικισμός Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, το βράδυ της Πέμπτης ύστερα από την εμφάνιση 25 κρουσμάτων κορονοϊού σε σύνολο 362 τέστ. Τον οικισμό επισκέφθηκαν οι κύριοι Χαρδαλιάς και Τσιόρδας τους οποίους άκουσαν, γεγονός που εκθείασαν. Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Συνεχίζεται η αναστολή  λειτουργίας έως τις 10 Μαΐου, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν για όλα τα νοσήματα και όχι μόνο για τον κορονοϊό, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Τα μέτρα

«Ενθαρρυντική η εξέλιξη» είπε χτες ο κ. Τσιόδρας ο οποίος να θυμίσουμε ότι έχει επισημανθεί πως «τα μέτρα δείχνουν να έχουν συγκρατήσει την επιδημία. Παρά τη σχετική αισιοδοξία  η άρση των μέτρων είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά με απόλυτο σχεδιασμό. Είναι μαραθώνιος για να μην υποτροπιάσει η επιδημία», είπε ο κ. Τσιόρδας. 

Η ανάγκη να προστατέψουμε τα χωριά μας επιβάλλει νέα μέτρα, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης δημιουργεί προϋποθέσεις διασποράς του ιού. Έτσι από τις 6 χτες το απόγευμα στα διόδια θα γίνονται έλεγχοι στους εθνικούς δρόμους και περιφερειακούς δρόμους. Τα σημεία ελέγχου των μετακινήσεων θα είναι σε 24ωρη βάση στους δρόμους, τα αεροδρόμια, στα ΚΤΕΛ.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις του λιμενικού σε όλες τις περιοχές ελέγχου του. Μόνο όσοι έχουν κάνει δήλωση μόνιμης κατοικίας θα μπορούν να φεύγουν όχι όμως και να επιστρέψουν όσο διαρκούν τα μέτρα. Οι παράνομοι θα πληρώνουν πρόστιμο
300 ευρώ, θα κατάσχονται πινακίδες για 60 ημέρες και θα επιστρέφουν στη βάση. Εξαιρούνται σώματα ασφαλείας, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία. Επίσης θα επανελεγχθούν οι βεβαιώσεις εργασίας τύπου Α και θα ανασταλούν εάν είναι παράνομες ενώ με πρόστιμα απειλούνται ακόμη και οι εργοδότες.  Δεν επιτρέπεται μετάδοση του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον. Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για το κοινό.

Για τις μάσκες μίλησε εκτενώς ο Σ. Τσιόρδας λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητες από τον υγιή πληθυσμό, όπως και τα γάντια. Είπε ότι «ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους: να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στη χρήση αναπνοής από τη χρήση μάσκας, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών».

«Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, αλλά με σαφείς οδηγίες ώστε να αποφεύγονται οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Σε ισχύ τα μέτρα για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Χρήσιμες συμβουλές έχει δώσει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, φαίνεται να παραμένει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Καθ΄όλη τη διάρκεια των μέτρων που ισχύουν έως τις 27 Απριλίου δεν εγκρίνονται αλλαγές μόνιμης κατοικίας. Σε σχέση με τους περιορισμούς, αυτοί δεν αφορούν συμπολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αριθμός βοήθειας για ψυχοσωματική στήριξη ο 10306.

Στους ανοιχτούς χώρους δεν χρειαζόμαστε μάσκες επανέλαβε ο κ. Τσιόρδας. Όχι στη μάσκα εκτός κι αν είναι άρρωστοι όσοι την φορούν, όχι και στη διακοπή των εμβολίων στα παιδιά είπε ακόμη ο κ. Τσιόρδας.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, στο βίντεο που ακολουθεί:

O κ. Τσιόρδας μίλησε και για ένα πειραματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού που φέρνει πολλές ελπίδες, λέγοντας ότι είναι «ένα φάρμακο πολύ πιο αποτελεσματικό απ όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα έως σήμερα». Περιορισμός κίνησης στην παραλία της Πάτρας στο ύψος του Νοτίου Πάρκου και  στην Πλάζα Αγιάς. Ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ για 14 ημέρες από τη Δευτέρα 2 το μεσημέρι ως τις 8 το πρωί και το Σαββατοκύριακο καθ ‘ όλο το 24ωρο. Επίσης στην παραλία Βόλου από τη Δευτέρα 6 Απριλίου και τις καθημερινές έως την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι και καθ΄όλο το Σαββατοκύριακο. Επίσης ιδρύονται στην Αττική 5 Κέντρα Υγείας προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς ο κ. Τσιόρδας καθησύχασε για τις γάτες αλλά και για τους σκύλους, όπως και για τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και τα κουνέλια, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει καμιά εμπλοκή τους στην πανδημία. Απευθυνόμενος στην Ιταλία ο κ. Τσιόρδας απήθυνε το συγκινητικό μήνυμα «Θα ξαναγεννηθούμε όλοι μαζί μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία«.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας είπε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι». Επιπλέον τόνισε ότι ο «ιός είναι θανατηφόρος- δεν παίζουμε» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «έρχονται καλύτερες μέρες.

Προχτές αποφασίστηκε από τον προϋπολογισμό της Βουλής να δοθούν 8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία.

«Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική ικανότητα» τόνισε ο κ. Τσιόρδας μιλώντας  ακόμη για «προσβολή εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε στο τέλος της αρχής. Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια όλοι μαζί» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δανειζόμενος τη σχετική φράση του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή. Είπε ακόμη ότι «κάνουμε στοχευμένο έλεγχο στον πληθυσμό, ο ευρύς έλεγχος είναι σπατάλη σε αυτή τη φάση».

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου, κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του.

Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας, σε σχέση με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ακέραιη η ελπίδα  είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας. Σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα, υπάρχει μια σταθερή τροχιά χωρίς εκπλήξεις, μέχρι τώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας. Στην ενημέρωσή του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η χώρα βρίσκεται στο καλό σενάριο, όχι σε αυτό της Ιταλίας,  προειδοποίησε όμως παράλληλα, ότι αν χαλαρώσουν τα μέτρα, ο ιός θα επιτεθεί και πάλι με μανία. Να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση. Δεν παίρνουμε καμιά ουσία αν προηγουμένως δεν μιλήσουμε με το γιατρό μας. 

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι στις 15 Απριλίου θα γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει και νέες ανάσες ρευστότητας, στην οικονομία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία, και σημείωσε ότι επιστροφές γίνονται  μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους. Δεν  κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας, εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, πρόσθεσε.

Και οι 2 επανέλαβαν την ανάγκη απόλυτης τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί.Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 85% περνάει τον ιό με ήπια συμπτώματα, το 10% με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα που απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Για τα παιδιά και τους γονείς

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενημερώνει τους παιδιάτρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειρίζονται τα περιστατικά τα οποία αφορούν παιδιά και εφήβους.

Ο κ. Τσιόρδας τόνισε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και απαιτείται τεράστια εθνική προσπάθεια για την επιβράδυνση της επιδημίας. Αισιόδοξο νέο, πως  παρατηρείται μείωση των θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στην Κίνα αρχίζουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού. Ζήτησε επαγρύπνηση γιατί μπορεί να υπάρξει «αναζωπύρωση» κρουσμάτων όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

Κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν και φυσικά η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του.

Σχετικά με τα τεστ, σε αυτήν τη φάση επιδημίας στη χώρας μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στη οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά.

Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε αν δεν εφαρμόζαμε καθόλου μέτρα. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση αλλά όχι σε διακοπή της μετάδοσης και σε υπερφόρτωση συστήματος υγείας μιας χώρας. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατομμύρια ζωές.

Σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το ΗΒ, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σήμερα, πέραν της ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1919 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από αρκετές μέρες πάλης με τον ιό, πήρε εξιτήριο και η πρώτη μητέρα μαζί με το μωρό της από το Αττικό Νοσοκομείο.

Ν. Χαρδαλιάς: Κανείς εφησυχασμός

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, με ένδειξη διαταραχές στην όσφρηση και την γεύση.

Ο ίδιος προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες, ζήτησε να συνταχθούμε όλοι απέναντι στον αόρατο εχθρό και να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους μαχητές της πρώτης γραμμής μένοντας σπίτι μας.

Η ιστοσελίδα forma.gov.gr περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις για όσο διαρκούν τα μέτρα. Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Τόνισε πως επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των πτήσεων από ορισμένους προορισμούς, καθώς όπως αποδείχθηκε, 21 από τα 45 νέα κρούσματα, ανιχνεύτηκαν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που προέρχονταν από την Ισπανία. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτοί οι άνθρωποι συνέχιζαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στις οικογένειές τους και τον γενικό πληθυσμό» ειπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Για τα μέτρα περιορισμού κίνησης διευκρίνισε πως η Φόρμα Τύπου Α θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς θα θεωρείται άκυρη. Επίσης όσοι παραδίδουν κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του εργοδότη που θα περιλαμβάνει και το ωράριο εργασίας τους και τις δ/νσεις των πολυκατοικιών τις οποίες θα επισκεφθούν. Κλειστά παρέμειναν σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ, ενώ το εργάσιμο ωράριό τους θα είναι Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-21:00 και Σάββατο 07:00-20:00.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι εξαιρέσεις, τα έγγραφα, τα πρόστιμα-Μητσοτάκης: Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής (video)

Την επιβολή απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας από τη περασμένη Δευτέρα το πρωί στις 6 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες. Τα μέτρα συνεχίζονται μέχρι τις 11 Απριλίου.

Την εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς τον τρόπο που θα διασφαλίζεται η υλοποίηση τους παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τα μέτρα αλλά και να λάβουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την μετακίνησή τους στον ιστότοπο forma.gov.gr. Επίσης δίνεται και ο πενταψήφιος αριθμός –13033– όπου θα μπορούν να αποστέλλουν δωρεάν μήνυμα-sms- γράφοντας το όνομα και τη διεύθυνση τους και αφού επιλέξουν από το 1 ως το 6 το λόγο μετακίνησής τους.

Τα μέτρα περιορισμένης κυκλοφορίας-Οι εξαιρέσεις-Έντυπα μετακίνησης στο forma.gov.gr και sms στο 13033 (video)

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς. #COVID19greece

Ξεκίνησε η παραγωγή χλωροκίνης – φαρμάκου για τον κορονοϊό – στην Ελλάδα, σε ποσότητες που είναι ικανές για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας ανακοίνωσε στην ΕΡΤ, ο  πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

Έκλεισαν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κέντρα αισθητικής, εκπτωτικά χωριά, κουρεία, κομμωτήρια, μασάζ, χιονοδρομικά κέντρα, οργανωμένες παραλίες., μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα σούπερ μαρκετ και τα φαρμακεία. Αναστέλλεται η λειτουργία για ένα δεκαπενθήμερο, δικαστηρίων, παιδότοπων, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης. Επίσης δήλωσε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται αυτή την περίοδο. Χαρακτήρισε τα νοσοκομεία «εμπροσθοφυλακή» στη μάχη αυτή και τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το προσωπικό τους για να μην μεταφέρει τον κορονοϊό και σε άλλους ασθενείς.

Αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135, και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού, αποφάσισε την τροποποίηση λειτουργίας των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή από 07:30  ως τις 15:00, μόνο με ραντεβού. Η ηλεκτρονική πύλη του υπ. Εσωτερικών παρέχει περισσότερα από 100 πιστοποιητικά μέσω διαδικτύου.

Ευπαθείς ομάδες

-Ασθενείς άνω των 70
-Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα
-Ασθενείς με αναπνευστικές επιπλοκές
-Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
-Ασθενείς με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση