Άλλα τρία θύματα λόγω Covid19-Στα 31 τα κρούσματα στη Λάρισα-Ελπίδες δίνει το θεραπευτικό σχήμα της ρεμντεσιβίρης

Άλλα τρία θύματα λόγω Covid19-Στα 31 τα κρούσματα στη Λάρισα-Ελπίδες δίνει το θεραπευτικό σχήμα της ρεμντεσιβίρης

Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 96, κάτι που θα ανακοινωθεί επισήμως το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 60-61 ετων οποίοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύονταν, ο ενας στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και οι άλλοι δύο στο Σωτηρία. Σε 2.081 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ωστόσο, ενθαρρυντικά για την επόμενη μέρα κινείται η καμπύλη της νόσου στην Ελλάδα, με τις αρχές να επισημαίνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν, και από την επαγρύπνηση όλων εξαρτάται το πότε θα υπάρξει άρση ορισμένων από αυτά, ενώ ελπίδες δίνει σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας ενδοφλέβιο φάρμακο. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό. «Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «Αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε.

Παράλληλα, υποχωρεί συνεχώς η συγκριτική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας.

Την ίδια ώρα, σε 31 ανέρχονται ως αυτή την ώρα τα κρούσματα του ιού που ανιχνεύθηκαν στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Οι 21 από τους νοσούντες μεταφέρθηκαν στη δομή αρωγής που λειτουργεί για την υποδοχή κρουσμάτων στη Νίκαια, μεταξύ αυτών ένα παιδί με τη μητέρα του, ενώ παραμένει αυξημένη η αστυνομική επιτήρηση στους οικισμούς των Ρομά σε όλη τη Θεσσαλία.

Εν τω μεταξύ ξεκινά σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος Μοριακής Βιολογίας, που θα έχει την δυνατότητα να διενεργεί έως και 100 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ημερησίως, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνονται γνωστά μέσα σε 24 ώρες.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Σ. Πατραμάνη, Ελ. Θεοχαρούλη, Δ. Αμαραντίδου

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση