«Ταινίες από σπίτι» για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Ταινίες από σπίτι» για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πόσοι, άραγε, πιστεύουν ότι μια κινηματογραφική ταινία που γυρίζεται εξ ολοκλήρου μέσα στο σπίτι έχει ενδιαφέρον; Σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εξέλαβαν ως πρόκληση τους περιορισμούς της «καραντίνας» που επιβάλλει η πανδημία του νέου κορονοϊού και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν τα δικά τους ολιγόλεπτα φιλμ #ΜένονταςΣπίτι.

«Χώροι #1»

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μέρους του project «Χώροι» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την Παρασκευή 3 Απριλίου. Αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ, οι αρμόδιοι του ΦΚΘ κάλεσαν αγαπημένους Έλληνες δημιουργούς της 7ης Τέχνης να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τη δική τους ταινία μικρού μήκους (διάρκειας το πολύ τριών λεπτών). Ζητούμενο αποτέλεσε η δημιουργία κινηματογραφικού υλικού ως ένα «σχόλιο-αναφορά» στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας και του εγκλεισμού που βιώνουμε.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα μέσω του ποιοτικού κινηματογράφου, αλλά και να στηρίξουμε τους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου. Με την παρότρυνση και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού προχωράμε σε αυτές τις επαγγελματικές αναθέσεις με το project “Χώροι” και προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δεσμό ανάμεσα σε κοινό και δημιουργούς. Κι όλα αυτά μένοντας σπίτι», αναφέρει στο ert.gr ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η προϋπόθεση να γυριστούν οι ταινίες αποκλειστικά μέσα στους χώρους του σπιτιού και γύρω από αυτό (κήπος, μπαλκόνια κ.λπ.), όχι μόνο δεν περιόρισε τους δημιουργούς, αλλά έδωσε ώθηση στην ευρηματικότητά τους.

«Ήταν μια πολύ ωραία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να μας “ξεσηκώσει” δημιουργικά μέσα στον εγκλεισμό μας. Δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν σαφώς μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Εμένα η πρόταση με βρήκε χωμένη μέσα στο χάος των βιβλίων, καθότι είχα αποφασίσει να βάλω τάξη επιτέλους στις βιβλιοθήκες του σπιτιού, και έτσι το τρίλεπτο που έφτιαξα είχε να κάνει με τις “άλλες μου ζωές” που τόσα χρόνια κρύβονταν στα σκονισμένα ράφια και που τώρα ξαφνικά εμφανίζονταν και πάλι μπροστά μου», εξηγεί η πολυβραβευμένη σκηνοθέτρια Μαριάννα Οικονόμου, μιλώντας για τη συμμετοχή της με την ταινία «Οι άλλες μου ζωές».

Στο project «Χώροι #1» έλαβαν μέρος συνολικά οκτώ Έλληνες σκηνοθέτες. Πρόκειται για τους Γιώργο Γεωργόπουλο, Ρηνιώ Δραγασάκη, Μίνω Νικολακάκη, Ζαχαρία Μαυροειδή, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρο Παμπαλλή, Σύλλα Τζουμέρκα και Σταύρο Ψυλλάκη. Όλοι οι σκηνοθέτες είναι υποψήφιοι για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του project αυτού είναι διαθέσιμες σε σχετικό βίντεο στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube.

«Χώροι #2»

Επιχειρώντας τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας με ένα άνοιγμα προς τους κινηματογραφιστές διεθνώς, το Φεστιβάλ απεύθυνε κάλεσμα και σε πολυβραβευμένους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο και τους ζήτησε να φτιάξουν τη δική τους ολιγόλεπτη ταινία με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Για τη συνέχεια του project «Χώροι #2» έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής, 14 συμμετοχές:

  • Ο Καναδός δημιουργός του ανεξάρτητου σινεμά Ντενί Κοτέ
  • Ο πολυβραβευμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Ράντου Ζούντε
  • Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζον Κάρολ Λιντς
  • Ο Καταλανός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Αλμπέρτ Σέρα
  • Η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο Ουγγαρέζα Ίλντικο Ενιέντι
  • Ο Κινέζος δημιουργός Τζία Τζανκ-κε
  • Η Παλαιστίνια σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Ανμαρί Τζασίρ
  • Η βραβευμένη με Χρυσό Αλέξανδρο Αμερικανο-ισραηλινή Ρέιτσελ Λι Τζόουνς
  • Η Ολλανδέζα σκηνοθέτρια Νάνουκ Λέοπολντ
  • Ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής, Ταρίκ Ακτάς
  • Η βραβευμένη με το βραβείο LUX της Ευρωβουλής Τεόνα Μιτέβσκα από τη Β. Μακεδονία
  • Ο Ισπανός σκηνοθέτης Βίκτορ Μορένο
  • Ο  εκπρόσωπος του νέου αργεντίνικου σινεμά  Ματέο Μπεντέσκι.
  • Ο Καναδός Γιουνγκ Τσανγκ.

Η λίστα αναμένεται να ανανεωθεί σύντομα.

Διαγωνισμοί για παιδιά και εφήβους

Δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους να ανακαλύψουν στην πράξη τη μαγεία του κινηματογράφου μένοντας σπίτι, οι αρμόδιοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλούν τους μικρούς φίλους του σινεμά να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς «Γυρίζουμε Σπίτι» (για παιδιά 6-13 ετών) και «Γράφουμε Σπίτι» (για εφήβους 14-18 ετών), δημιουργώντας τις δικές τους σύντομες κινηματογραφικές αφηγήσεις, κερδίζοντας διακρίσεις και δώρα.

«Γυρίζουμε Σπίτι!»

Μέσα από μια διαδικασία που θα ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, οι μικροί κινηματογραφόφιλοι εμπνέονται από τα αντικείμενα και τους χώρους του σπιτιού για να γνωρίσουν ένα ένα όλα τα στάδια που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας ταινίας. Αφού σκεφτούν προσεκτικά τι θέλουν να αναδείξουν μέσα από τις εικόνες τους, καλούνται να γράψουν το δικό τους σενάριο. Στη συνέχεια, ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία («έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, tablet ή κάμερα), προκειμένου να δώσουν μορφή και περιεχόμενο στα ολιγόλεπτα φιλμ τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σχετική ιστοσελίδα.

«Γράφουμε Σπίτι!»

Οι έφηβοι που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την πρόκληση χρειάζεται να γράψουν μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει σενάριο για μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας. Ως προς τη θεματολογία του σεναρίου, αυτή προσδιορίζεται από την επιλογή ανάμεσα σε δύο τίτλους: «Απίστευτες μέρες» και «Μεγαλώνοντας».

Στη σχετική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ οι μικροί σεναριογράφοι μπορούν να λάβουν πρακτικές οδηγίες (για το πώς να επεξεργαστούν τις ιδέες τους, πώς να επινοήσουν κινηματογραφικούς χαρακτήρες κ.λπ.). Ακόμη μπορούν να πληροφορηθούν για όλες τις λεπτομέρειες-προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Το ΦΚΘ θα ανακοινώσει σύντομα και έναν διαγωνισμό που θα απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές.

*Tο βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ (που αποτέλεσε έμπνευση για την πρωτοβουλία του ΦΚΘ) κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ύψιλον σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

Βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες στο διαδίκτυο

Επιπλέον, στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube, οι φίλοι του κινηματογράφου μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μικρού μήκους ταινίες τις οποίες υπογράφουν οι σκηνοθέτες που συμμετείχαν στην ενότητα «Meet the Future» του 60ού Φεστιβάλ, τον Νοέμβριο του 2019. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε από το ΦΚΘ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Στο YouTube θα είναι διαθέσιμες για τρεις ημέρες επιλογές από τη φιλμογραφία κάθε σκηνοθέτη. Οι σκηνοθέτες θα παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα του ΦΚΘ.


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Φωτογραφίες: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης