Ν. Παππάς: Άμεσα 3 δισ. στην αγορά- Αξιοποίηση ρευστότητας από απόσυρση των κανόνων στην Ε.Ε

Ν. Παππάς: Άμεσα 3 δισ. στην αγορά- Αξιοποίηση ρευστότητας από απόσυρση των κανόνων στην Ε.Ε

Παρότι εκτίμησε ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν στο Eurogroup, δεν θα είναι τολμηρές, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, επισήμανε στην ΕΡΤ, ότι το τετελεσμένο της απόσυρσης των κανόνων στην Ε.Ε, που ισχύανε μέχρι προχθές – του Συμφώνου Σταθερότητας και του κανόνα περί κρατικών ενισχύσεων- καθιστά προφανές ότι «πάμε σε μια περίοδο όπου θα υπάρξει ρευστότητα» Στόχος είναι να «μετατρέψουμε αυτή τη ρευστότητα σε φερεγγυότητα, πιστώσεις και αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας. Και πρότεινε 3 δισ ευρώ να πάνε άμεσα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων «για να μείνουν ζωντανές». «Να δοθούν  απευθείας ενισχύσεις σε επιχειρήσεις. Κυρίως σε αυτές που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και συμβάλουν στην απασχόληση στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά

Η απόσυρση των κανόνων στην Ε.Ε δίνει δυνατότητες πολιτικής επεσήμανε  «Δεν περιοριζόμαστε από τον στόχο των πλεονασμάτων και μπορούμε απευθείας να ενισχύσουμε επιχειρήσεις από το κράτος, χωρίς να «πέσουμε» πάνω στον κανόνα τον παραδοσιακό της Ε.Ε περί κρατικών ενισχύσεων. Οι πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι πλέον των 40 δισ. ευρώ. Τα 26 δισ. μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα (14 δισ ως δαπάνες και 12 δισ ως εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις).

Η Ελλάδα, εκτός του ότι έχει το πλεονέκτημα της χαλάρωσης των Ευρωπαϊκών κανόνων , έχει και ένα άλλο ελληνικό μοναδικό πλεονέκτημα, της ύπαρξης του «μαξιλαριού ασφαλείας» στην οικονομία της. Το κομμάτι που δεν αφορά «στην εξυπηρέτηση του χρέους το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να καλύψουμε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους, με την προϋπόθεση της μη αναστολής της σύμβασης εργασίας αλλά και για απευθείας ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Υποστήριξε πως πρέπει άμεσα 3 δισ ευρώ να πάνε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων «για να μείνουν ζωντανές». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Να δρομολογήσει η κυβέρνηση ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό» και της άσκησε κριτική για «άτολμη» οικονομική πολιτική. «Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις» είπε χαρακτηριστικά «Είναι στη λογική του πρέπει να αφήσουμε την ύφεση να εξελιχθεί» Και επεσήμανε την άμεση ανάγκη «Να διοχετευθούν πόροι στην οικονομία τώρα. Να χτίσουμε οχυρωματικά έργα. Όχι να αφήσουμε να επιβιώσουν οι πιό εύρωστοι, οι οποίοι και στην προηγούμενη περίοδο είχαν πρόσβαση και στην χρηματοδότηση και στα κεφάλαια κίνησης και στα ευρωπαϊκά κονδύλια και μόλις φύγει η κρίση να μείνουν μόνο εκείνοι «ζωντανοί» και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα».

«Το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να δίνει εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης» στις επιχειρήσεις  επισημαίνει ο Νίκος Παππάς, για να αποκτήσουν κεφάλαια που θα καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου από το σημείο που βρίσκονταν πριν από αυτή.

Γιατί όπως επισημαίνει » Σε πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν βάλει το προσωπικό τους σε αναστολή, οι ιδιοκτήτες  τους σκέφτονται πότε και εάν θα ξανανοίξουν»

 

Πηγή: ΕΡΤ, «Από τις …έξι»

 

 

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση