Ενημέρωση ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: 52 νέα κρούσματα, σύνολο 1.884-Στα 83 τα θύματα, δύο νέα σήμερα (live+video)

Ενημέρωση ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: 52 νέα κρούσματα, σύνολο 1.884-Στα 83 τα θύματα, δύο νέα σήμερα (live)

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά: Δύο νέα θύματα, συνολικά 83, με διάμεση ηλικία τα 74 χρόνια. Συνολικός αριθμός κρουσμάτων: 1.884. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι: 84 με διάμεση ηλικία τα 67χρόνια.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας από το γενικό κοινό τοποθετήθηκε πριν από δύο μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σήμερα το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους: να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στη χρήση αναπνοής από τη χρήση μάσκας, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, αλλά με σαφείς οδηγίες ώστε να αποφεύγονται οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι.

Παρόμοια θέση πήρε το ευρωπαϊκό CDC αναφέροντας περισσότερα επιχειρήματα κατά, παρά υπέρ της χρήσης μάσκας από τον γενικό κοινό. Άφησε όμως το ενδεχόμενο χρήσης της ανοιχτό, ώστε να δώσει, όπως λέει στην αναφορά του, λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ψηλός συγχρωτισμός, δηλαδή κλειστοί χώροι, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα όπως αυτήν τη στιγμή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Επανερχόμενος στο θέμα των τεστ, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι μια στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής αλλά και αντίστοιχη ικανότητα του συστήματος. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου για την επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος και φυσικά σε καταστάσεις που απειλείται η δημόσια υγεία, όπως το πλοίο ή ο καταυλισμός προσφύγων.

«Πολλοί επικαλούνται διάφορες χώρες για τα πολλά τους τεστ αλλά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα της νόσου. Επίσης, όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ θα είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη η εικόνα, κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι. Όπως είναι κατανοητό είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή, 10.700.000 Έλληνες κάθε μέρα. Είναι αδύνατον και λάθος σπατάλη των πόρων», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Από σήμερα στις 6 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν εθνικές οδούς και παράδρομους, εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμαάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση