Μέτρα στήριξης ζητούν οι αγρότες

Μέτρα στήριξης ζητούν  οι αγρότες

Άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών – κτηνοτρόφων από την πανδημία του Κορωνοϊού, ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για μια ακόμη φορά εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού. Οι εξαγγελίες για να πληρωθεί 2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ για τον Φεβρουάριο ή η παράταση του ΟΣΔΕ που ούτως ή άλλως κάθε χρόνο γίνεται αποτελούν «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς». Άμεσα απαιτούμε:
1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν.
2. Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν
3. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό
4. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
5. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
6. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
7. Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

www.ert.gr

Μαρίνα Μανδακάκη