Καθημερινές παρεμβάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθημερινές παρεμβάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να στηρίξουν ειδικά τις ευπαθείς ομάδες. Σταχυλογήσαμε ορισμένες από τις σχετικές παρεμβάσεις.

Στο Χαλάνδρι

Ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται στο πλευρό της κοινότητας των Ρομά στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, ενημερώνοντας για τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού και διαθέτοντας απορρυπαντικά και προστατευτικά γάντια. Ο Δήμος Χαλανδρίου από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται στο πλευρό της κοινότητας των Ρομά στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, ενημερώνοντας για τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού και διαθέτοντας απορρυπαντικά και προστατευτικά γάντια.

Την Τρίτη 24 Μαρτίου αντιπροσωπεία του Δήμου επισκέφθηκε εκ νέου τον καταυλισμό για να ενημερώσει τους Ρομά σχετικά με την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οργάνωσε μάλιστα ομάδες αλληλεγγύης, μέσα στον καταυλισμό, που εκ περιτροπής θα μετακινούνται εκτός καταυλισμού για να εξασφαλίζουν τα αναγκαία για όλους τρόφιμα και φάρμακα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες του καταυλισμού σε τρόφιμα και θα διανείμει εκ νέου τις επόμενες μέρες χλωριούχα απορρυπαντικά και προστατευτικά γάντια, έτσι ώστε αφενός να περιοριστούν οι μετακινήσεις εκτός του καταυλισμού αφετέρου να προστατευτούν οι άνθρωποι που μένουν εκεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Την αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούσαν η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γερολυμάτος και η διαμεσολαβήτρια του Κέντρου Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά Ελένη Δεσιώτη.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Δήμου για τη στήριξη των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων η κ. Έλενα Χριστούλη υποστήριξε: «Κάνουμε ως δημοτική αρχή ό,τι είναι δυνατό, από την αρχή της κρίσης, ώστε να μην μείνουν οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού εκτεθειμένες, ανυπεράσπιστες και περιθωριοποιημένες. Η προστασία του καθενός από μας, είναι προστασία του συνόλου. Ίσως αυτό είναι ένα χρήσιμο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε από αυτή την πανδημία. Όλοι μας παίρνουμε ένα μάθημα με έναν πολύ επώδυνο τρόπο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για όλους. “Μένουμε σπίτι” και “Μένουμε άνθρωποι”», κατέληξε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου.

Τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ενεργοποιήσει επίσης τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει ενεργά όλους εκείνους που, λόγω της εξάπλωσης του COVID και των περιοριστικών για τις μετακινήσεις τους μέτρων, δεν μπορούν μόνοι τους να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία για την επιβίωσή τους τρόφιμα και φάρμακα.
Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι: 210-6848380, 210-6899911-13-14 και 210 6819068.Λειτουργούν καθημερινά από 08:00 έως  16:00.

H ΚΕΔΕ

Όπως έκανε γνωστό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχει εγκριθεί έκτακτη κατανομή ποσού 2.255.000,00 €, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020 σε Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά.

Στη Νέα Ιωνία Αττικής

O Δήμος Νέας Ιωνίας τονίζει σε ανακοίνωσή του πως: «στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και με το σύνθημα  «Μείνετε σπίτι – Θα έρθουμε εμείς!» ανακοινώνει την έναρξη ειδικής πενταψήφιας Γραμμής Επικοινωνίας στον αριθμό 15909 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών δημοτών.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Νέας Ιωνίας με αυτό τον τρόπο ενισχύει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους, τους μοναχικούς και ανήμπορους συμπολίτες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ισχύουν κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Καλώντας στο 15909, οι ευπαθείς ομάδες δημοτών θα εξυπηρετούνται σε βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως τρόφιμα, φάρμακα και πιστοποιητικά από τις δημοτικές υπηρεσίες.
Σε περίπτωση αναμονής μπορείτε να αφήνετε το αίτημά σας με ηχητικό μήνυμα».

Στο Γαλάτσι

Από την πλευρά του ο Δήμος Γαλατσίου, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι συνεχίζετε και επικοινωνείτε στα τηλέφωνα που σας δώσαμε ήδη από την Παρασκευή, Γραφείο Δημάρχου 2132055335 και 2132055336, καθώς και στα e-mail:  galatsi@galatsi.gr   & grafeiotypougalatsi@galatsi.gr , από τις 7:30-21:00 για οτιδήποτε χρειαστεί και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Θα είμαστε άμεσα κοντά σε κάθε ευάλωτο συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια.
Αξιοποιούμε τη δομή μας «Βοήθεια στο Σπίτι» και έμψυχο δυναμικό του δήμου μας από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν αυτή την περίοδο.

Καλέστε μας σε κάθε περίπτωση άμεσης ανάγκης,  ώστε να εξυπηρετήσουμε και να καλύψουμε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, φούρνος κλπ) για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην βρεθεί κανείς μόνος και να μην δυσκολευτεί αυτές τις πολύ κρίσιμες μέρες. Μένουμε στο σπίτι και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Διανομή τροφίμων στην Πάτρα

Ο Δήμος Πατρέων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι βρίσκεται «δίπλα στις φτωχές οικογένειες της πόλης μας και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Δυστυχώς, εν έτει 2020, ενώ βρίσκεται στο απόγειό της η επιστήμη και η  τεχνική, αντί να υπάρχουν μισθοί αξιοπρεπείς, να υπάρχει δουλειά για  όλους, δουλειά με δικαιώματα, εμείς καλούμαστε να μοιράζουμε τρόφιμα  και συσσίτια.

Αναδεικνύονται  σε  όλο τους  το  μεγαλείο,  τα  όρια του κυρίαρχου συστήματος της ολιγαρχίας.  Ως Δημοτική Αρχή, παράλληλα με τον αγώνα μας  για  την ανατροπή  αυτής της θλιβερής πορείας, δεν αφήνουμε τον Πατραϊκό λαό στην τύχη  του, βοηθάμε να σταθεί στα πόδια του, για να ανατρέψει αυτούς που τον  έφεραν σε αυτή την κατάσταση.  Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε χθες, 26 Μάρτη και συνεχίστηκε σήμερα,  από  τον  Κοινωνικό   Οργανισμό  του  Δήμου  Πατρέων (ΚΟΔΗΠ),  η  διανομή τροφίμων  στο  σπίτι  σε  όλους  τους ωφελούμενους  του  Κοινωνικού  Παντοπωλείου  (περισσότερες   από   700   οικογένειες,  με  αντιστοιχούντα άτομα περισσότερα από 1.500).

Η διανομή γίνεται με αυτοκίνητα του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ και με   εργαζόμενους, που μετακινήθηκαν και από άλλες υπηρεσίες του Δήμου  οι οποίες είναι κλειστές. Η όλη επιχείρηση, οργανώθηκε προκειμένου να   στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική   ανάγκη, με τρόπο ώστε να προστατέψουμε παράλληλα την υγεία  του  καθένα και την εξάπλωση του κορωνοϊού.  Παράλληλα, συνεχίζεται αδιαλείπτως και η κατ’ οίκον διανομή, για όλους  τους εξυπηρετούμενους του συσσιτίου του  ΚΟΔΗΠ.  Προηγουμένως,  για   διευκόλυνση  των  συμπολιτών  μας,  είχε  γίνει η αυτόματη  ανανέωση  των  καρτών  για  την  προσεχή  διανομή  τροφίμων στους δικαιούχους, που λήγουν ή έχουν λήξει οι αιτήσεις τους. Θυμίζουμε,  ότι  τα  στοιχεία επικοινωνίας  για  τις  Δομές  των  «Προγραμμάτων  Αντιμετώπισης  της  Φτώχειας»,  που υλοποιεί  ο  Κοινωνικός Οργανισμός είναι:  Κέντρο   Κοινότητας:  τηλ.  2614409977  &  2614409970   ή   με   e-mail:    d.patrewn.k.k@gmail.com, Δομές  Αστέγων  Υπνωτήριο και  Ανοικτό  Κέντρο  Ημέρας:  τηλ.  2610342995  και  στο  e-mail:  ipnotirio.al@gmail.com  & kentroimeras.dp@gmail.com, Δομές  Παροχής  Βασικών  Αγαθών: Κοινωνικό  Παντοπωλείο,  Συσσίτια: τηλ. 2614409975 ή στο e-mail: trapezatrofimon@gmail.com».

Τρισδιάστατες προστατευτικές μάσκες

Επίσης στην Πάτρα τύπωσαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή προστατευτικές ασπίδες προσώπου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. «Είναι ενθουσιασμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με τις προστατευτικές ασπίδες προσώπου που έχουμε εκτυπώσει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και αυτό για εμάς είναι μία μεγάλη ηθική ικανοποίηση», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φωτο: Δήμος Πατρέων

Πηγές: Δήμος Χαλανδρίου, Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής, Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Πατρέων, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος