Μόνο με τις απαραίτητες βεβαιώσεις οι μετακινήσεις-Επιβολή προστίμων από σήμερα-Διευκρινίσεις

Μόνο με τις απαραίτητες βεβαιώσεις οι μετακινήσεις-Επιβολή προστίμων από σήμερα-Διευκρινίσεις

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των μετακινήσεων μέσω της εφαρμογής του αυστηρού μέτρου βρήκε τους πολίτες να ανταποκρίνονται θετικά, καθώς πανελλαδικά καταγράφηκαν μόλις 33 παραβάσεις. Χθες ήταν μέρα συστάσεων και προσαρμογής, από σήμερα έχουν λόγο τα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ προειδοποιούν οι αρχές.

Χθες στη μεγάλη πλειονότητα οι πολίτες ήταν εφοδιασμένοι με τα ειδικά έντυπα, αρκετοί, πάντως, χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιες δηλώσεις έως ότου ενημερωθούν για τη λειτουργία του συστήματος.

Η αστυνομία στην Αθήνα συνεχίζει και σήμερα τους ελέγχους με μπλόκα σε πολλά σημεία. Χθες περιορίστηκε σε αυστηρές συστάσεις, αλλά από σήμερα θα υπάρξουν πρόστιμα. Ανάλογη η εικόνα και στην περιφέρεια. Οι λιγοστές παραβάσεις καταγράφηκαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Τα έσοδα από τα πρόστιμα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε διευκρινίσεις όσον αφορά στην απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς:

-Σε μετακίνηση εργαζόμενου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει με πιστοποίηση του ωραρίου από τον εργοδότη.
-Για οδηγούς  φορτηγών απαιτείται βεβαίωση εργοδότη και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.
-Σε ταξί πέραν του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης.
-Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο (στο ταξί), με την σχετική βεβαίωση
-Ένας γονέας μπορεί να μετακινηθεί με 2 ανήλικα τέκνα.
-Στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή (κηδεία ή γάμος) επιτρέπεται στο αυτοκίνητο η συνύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού ως και 3 άτομα.
-οι καλλιεργητές πρέπει να δίνουν βεβαίωση σε όλους τους εργάτες τους
-αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να έχουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία.
-Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής
-τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
-Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.

Σημειώνεται επίσης πως το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με email, ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την πάγια βεβαίωση κίνησης από το forma.gov.gr, υπογεγραμμένη από τον εργοδότη τους. Όσοι μάλιστα μετακινούνται με αυτοκίνητο καλό θα είναι να έχουν το έγγραφο στο παρμπρίζ.

Για τις μεμονωμένες μετακινήσεις οι πολίτες θα πρέπει πάντα να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα και να έχουν στείλει μήνυμα στο 13033 ή να έχουν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση.

Την υπεύθυνη δήλωση μπορούμε να την κατεβάσουμε από το forma.gov.gr. Όσοι δεν έχουν σπίτι τους εκτυπωτή μπορούν να συμπληρώσουν οι ίδιοι μια δήλωση σε μια λευκή σελίδα.

Εκεί πρέπει να αναγράφεται, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος της μετακίνησης, η διεύθυνση προορισμού, η ημερομηνία και η ώρα.

Όσοι δεν θέλουν να κουβαλάνε μαζί τους χαρτιά μπορούν να στέλνουν μήνυμα δωρεάν στο 13033.

Στο μήνυμα γράφουμε τον κωδικό του λόγου της μετακίνησης, κενό, το ονοματεπώνυμο μας και τη διεύθυνση κατοικίας μας.

Οι κωδικοί

1 για μετακίνηση στο φαρμακείο ή στο γιατρό
2 για μετάβαση σε κατάστημα
3 για την τράπεζα
4 για βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
5. για μετάβαση διαζευγμένων γονέων στο σπίτι όπου μένουν τα παιδιά ή για μετάβαση σε γάμο, βαφτίσια ή κηδεία. Στην περίπτωση τέτοιας τελετής ο αριθμός των παρεβρισκόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 άτομα.
6 για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή για περίπατο κατοικίδιου ζώου.

Σε αυτήν την περίπτωση η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο ατομικά ή κατά δυάδες και πάντα πρέπει να τηρείται απόσταση ενάμιση μέτρου.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα δρομολόγια

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Μεταφορών, οι αστικές συγκοινωνίες εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά έχουν μειωθεί τα δρομολόγιά τους, λόγω και της μείωσης του επιβατικού κοινού.
Συγκεκριμένα, τις ώρες αιχμής, δηλαδή από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00 π.μ. και από τις 15:00 έως τις 18:00, τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, μετά από συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ για την Αθήνα και τον ΟΑΣΘ για τη Θεσσαλονίκη.
Για τις υπόλοιπες ώρες, τα δρομολόγια θα είναι σημαντικά μειωμένα, έως και 50%.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα έχουν σταματήσει εντελώς τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια του Μετρό για την Παρασκευή και το Σάββατο, δεδομένου ότι έχουν κλείσει μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.. Ενώ στη Θεσσαλονίκη, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της νυχτερινής γραμμής 01Ν του ΟΑΣΘ προς το αεροδρόμιο.
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύουν για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για την Αθήνα, το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telematics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα