Συνεχή μέτρα και ρυθμίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Συνεχή μέτρα και ρυθμίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Με συνεχή εξέταση των νέων δεδομένων που προκύπτουν, σε όλο τον πλανήτη λαμβάνονται μέτρα τα οποί η κυβέρνηση κάθε χώρας, εκτιμά ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Γερμανία ο υπουργός των Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζει ένα συμπληρωτικό προϋπολογισμό 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (160 δισεκατομμύρια δολάρια), στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα μεγάλο νούμερο, αλλά μας δίνει την ευελιξία που χρειαζόμαστε τώρα» δήλωσε ο Σολτς.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, όταν κάνουν ψώνια για τη διατροφή τους, αλλά και να σταματήσουν να συγκεντρώνουν αποθέματα, ώστε να υπάρχουν αρκετά και απαραίτητα είδη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που δίνουν τη μάχη, για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

«Να είστε υπεύθυνοι όταν κάνετε τα ψώνια σας και να σκέφτεστε και τους άλλους» παρότρυνε τους Βρετανούς, ο αρμόδιος υπουργός.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας προχώρησε το Σάββατο 21/3, στην ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, ώστε να επιβάλλει καθεστώς στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες, ώστε να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες της χώρας αγνόησαν τα προηγούμενα μέτρα κατά του COVID-19.

Περίπου 120.000 Αλβανοί επέστρεψαν από την Ιταλία (η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στον κόσμο από τον κορονοϊό) πριν από τη διακοπή της αεροπορικής και θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας, πριν από 12 ημέρες.

Η Ουκρανία προχωρεί στην εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Κίεβο, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19.

Το Κίεβο έχει επιβάλλει ήδη περιορισμούς στα ταξίδια, το μετρό της πόλης έχει κλείσει από τις 17 Μαρτίου, ενώ με τα λεωφορεία και τα τραμ απαγορεύεται να ταξιδεύει αριθμός μεγαλύτερος, από 10 επιβάτες.

Στις ΗΠΑ το πακέτο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών εξάπλωσης του κορονοϊού που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τη Γερουσία θα μπορούσε να έχει οικονομικό ύψος μεγαλύτερο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου.

«Το πακέτο έρχεται και είναι ίσο περίπου με το 10% του ΑΕΠ» δήλωσε ο Κούντλοου.

Σε ερώτηση για το αν αυτό θα είναι μεγαλύτερο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο ίδιος είπε: «Αυτό είναι σωστό».

Επίσης στις ΗΠΑ, η AT&T ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη διακοπή της λειτουργίας και άλλων καταστημάτων της σε παναμερικανικό επίπεδο, καθώς μειώνει το εμπορικό αποτύπωμά της, στον ελάχιστο αριθμό καταστημάτων.

Η Αρμενία κλείνει όλα τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα εκτός από τα παντοπωλεία, όπως επίσης και όλα τα καταστήματα διασκέδασης από τις 22 Μαρτίου και μέχρι τον τερματισμό της κατάστασης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετική είδηση: Βαριά η σκιά του κορονοϊού διεθνώς-Στο επίκεντρο η Ευρώπη (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος