Προβληματισμός στη Τζιά για τους μετανάστες – Αγωνιώδης επιστολή της δημάρχου προς τον πρωθυπουργό

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κέα (Τζιά) λόγω της απρόσμενης άφιξης 193 μεταναστών στο νησί από τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά και την γνωστοποίηση του ενδεχομένου να δημιουργηθεί κλειστή δομή στο νησί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι δεν θα φύγουν από τη Τζιά για τις επόμενες 15 μέρες. Σημείωσε ότι εστάλη ιατρικό κλιμάκιο που εξέτασε τους μετανάστες και δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα του ιού.

Παράλληλα ζήτησε από τη δήμαρχο Ειρήνη Βελισσαροπούλου να υποδείξει ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να επιταχθούν για τη φιλοξενία τους ή χώρο  όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί προσωρινή δομή φιλοξενίας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι δαπάνες σίτισης των μεταναστών θα καλυφθούν από το κράτος.

Από την πλευρά της η δήμαρχος αντέτεινε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία για να επιταχθούν και οι ιδιοκτήτες των μικρών που υπάρχουν, λείπουν από το νησί. Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την μετακίνηση αρκετών μεταναστών στο κέντρο υγείας του νησιού και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, αν κάποιος έχει προσβληθεί.

Οι αρχές και οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται επί ποδός, ενώ ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια, μιας και η τοπική κοινωνία δεν διαθέτει τα μέσα ώστε να διαχειριστεί επαρκώς με τις δικές της δυνάμεις τη δύσκολη κατάσταση.

Οι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά σε έναν παλιό δημοτικό ξενώνα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, μιας και δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν φανεί αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες, προσφέροντας σε αυτούς τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η έρευνα της υπόθεσης και οι διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αγωνία επικρατεί για την υπόθεση αποκόλλησης του δεξαμενόπλοιου το οποίο έχει προσαράξει στο λιμάνι του νησιού.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη με το θέμα. Την ίδια ώρα, στην Κέα έχει φτάσει δύναμη του Λιμενικού Σώματος από το Λαύριο, όπως και σύγχρονο ρυμουλκό πλοίο, το οποίο θα αναλάβει την αποκόλληση και ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου.

Αστυνομία και κάτοικοι συνέλαβαν τους διακινητές

Παράλληλα, με βάση μαρτυρίες μεταναστών από το Αφγανιστάν, το τίμημα του ταξιδιού ήταν 5.000 ευρώ το άτομο, με τη συμφωνία να μεταφερθούν από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Οι τρεις διακινητές, οι οποίοι είναι τουρκικής καταγωγής, συνελήφθησαν με περιπετειώδη τρόπο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχείρησαν να διαφύγουν και να κατευθυνθούν προς την ενδοχώρα του νησιού, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις με τη συνδρομή κατοίκων της Κέας, τους καταδίωξαν και κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν.

Αγωνιώδης επιστολή της Δημάρχου Κέας στον πρωθυπουργό

Η δήμαρχος του νησιού Ειρήνη Βελισσαροπούλου απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνοντας έκκληση για άμεση απομάκρυνση των μεταναστών.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Όπως σίγουρα γνωρίζετε, εχθές στις 03:00 πμ. (σ.σ. τη Δευτέρα) προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας, ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 196 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόκειται για νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο. Το κτίριο είναι επικίνδυνο και βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο κλειστό και με ειδική περίφραξη. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ενδείκνυται.

Σε αυτό το κτίριο έχουν στοιβαχτεί 193 ψυχές, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, με τη θερμοκρασία να φτάνει σήμερα το πρωί τους 6οC. Στο νησί ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή υποδομή (ΚΑΠΗ, κλειστά γήπεδα κ.λπ.).

Έτσι βλέπετε ζούμε εμείς εδώ… Ακόμα και οι λιγοστές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν κλείσει με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στην ενδοχώρα. Το πλοίο ΔΕΝ κατευθυνόταν στην Ιταλία κύριε Πρωθυπουργέ. Τα καύσιμα επαρκούσαν το πολύ μέχρι τη Μακρόνησο. Το πλοίο ΔΕΝ έφτασε στη Τζια μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου διέσχισε χωρίς άγκυρα (!), χωρίς σημαία και διακριτική ονομασία, το μισό Βόρειο και όλο το Νότιο Αιγαίο!!! ΔΕΝ υπάρχει ευθύνη για αυτό κύριε Πρωθυπουργέ; Τα σύνορα της Ελλάδος ΔΕΝ είναι μόνο ο Έβρος και η Λέσβος.

Στον Έβρο όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα ΔΕΝ φιλοξενούνται σε 14ήμερη καραντίνα στα χωριά. Συλλαμβάνονται και απελάσσονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Είναι ασφαλή τα θαλάσσια σύνορά μας και έφτασαν έως τη Τζιά; Αν είχαν φτάσει στον Πειραιά θα ποια θα ήταν η αντιμετώπιση; Στο νησί υπηρετούν αυτή τη στιγμή 2 αγροτικοί ιατροί χωρίς την παραμικρή υποδομή. Ακόμα και οι μάσκες τελειώνουν. Η μοναδική στολή ασφαλείας που “δικαιούνται” οι γιατροί δεν έχει φτάσει ακόμα. Το Ιατρείο (Πολυδύναμο Περιφερειακό) ΔΕΝ έχει κτιριακή υποδομή. ΔΕΝ έχουμε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά μόνο κάποια ελάχιστα που κατάφερε να προμηθεύσει ένα κοινωφελές σωματείο που λειτουργεί στο νησί για τη στήριξη του Ιατρείου.

Δηλαδή και πάλι από τους Τζιώτες! Βλέπετε έτσι ζούμε εμείς εδώ… Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς εδώ στα νησιά να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό με τα μέσα που σας περιέγραψα; Μας είπατε να μείνουμε σπίτι και το κάνουμε γιατί ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Μας μιλήσατε για ατομική ευθύνη και μας φέρνετε ενδεχομένως τον ιό στην πόρτα μας; Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες είναι εμπύρετοι.

Μας έχετε αφήσει έρμαια χωρίς ιατρούς εδώ και χρόνια και ξαφνικά ενημερωνόμαστε ότι μπορούν να μεταβούν στο νησί ιατροί: Να έρθουν και να κάνουν αυτό που πρέπει: Να περιθάλψουν με αξιοπρέπεια όλον αυτό τον κόσμο και να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρα στην ενδοχώρα εάν νοσεί. Οι υπόλοιποι να απελαθούν. Εδώ τι μπορούμε να τους προσφέρουμε;

Εάν ισχύσει η 14ήμερη καραντίνα, το χρονικό διάστημα συμπίπτει με την παρέλευση του χρόνου κατά τον οποίο δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο; Είναι τυχαίο; ΔΕΝ είμαστε απάνθρωποι κύριε Πρωθυπουργέ. Από την πρώτη στιγμή τα σπίτια μας άνοιξαν και οι Τζιώτες πρόσφεραν ρουχισμό, σκεπάσματα, νερό. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν αφιλοκερδώς α’ ύλες και εστιάτορες μαγειρεύουν. Στα παιδιά, με το κλάμα των οποίων ξυπνήσαμε σήμερα, πήγαν γάλατα και πάνες. Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ ΔΕΝ είμαστε και υπάνθρωποι. ΔΕΝ είμαστε πολίτες β’ διαλογής. Σε αρκετούς τομείς κάνουμε τα ξερά χλωρά λόγω νησιωτικότητας. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και προσωπικό αγώνα έχουμε εξασφαλίσει.

ΔΕΝ δεχόμαστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ΔΕΝ είναι δικό μας. Κύριε Πρωθυπουργε, ανάμεσα σε όλα όσα σας απασχολήσουν σήμερα, ας είναι και η Τζιά», καταλήγει.


Αφήστε μια απάντηση