«Πέγκι Γκούγκενχαϊμ: Εθισμένη στην Τέχνη» στην ΕΡΤ2

«Πέγκι Γκούγκενχαϊμ: Εθισμένη στην Τέχνη» στην ΕΡΤ2
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ-επιτομή για την προσωπική ζωή μιας από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο της Τέχνης, «Πέγκι Γκούγκενχαϊμ: Εθισμένη στην Τέχνη» (Peggy Guggenheim: Art Addict), μεταδίδει η ΕΡΤ2, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 00:30, στο πλαίσιο της σειράς Doc on ΕΡΤ.
Βασισμένο στη μοναδική βιογραφία της, που κυκλοφόρησε με την άδειά της, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή της θρυλικής συλλέκτριας Τέχνης, Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, η οποία έμελλε να γίνει κεντρική φιγούρα στο κίνημα της μοντέρνας Τέχνης.

Η Πέγκι ήταν απόγονος της οικογένειας των Γκούγκενχαϊμ. Καθώς έζησε όλες τις πολιτιστικές ζυμώσεις του 20ού αιώνα, συνέλεξε όχι μόνο έργα Τέχνης, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Η περιπετειώδης προσωπική ιστορία της, περιλάμβανε γάμους και σχέσεις με καλλιτέχνες, όπως ο Μαρξ Ερνστ, ο Σάμιουελ Μπέκετ, ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Μαρσέλ Ντισάν και πολλοί άλλοι.

Ενώ πολεμούσε με την προσωπική της τραγωδία, διατήρησε το όραμά της να δημιουργήσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές μοντέρνας Τέχνης, η οποία σήμερα εκτίθεται στο διάσημο βενετσιάνικο παλάτι, όπου στεγάζεται το μουσείο που φέρει το όνομά της.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
DOC ON ΕΡΤ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ    
«Πέγκι Γκούγκενχαϊμ: Εθισμένη στην Τέχνη» 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015

Σκηνοθεσία: Lisa Immordino Vreeland

Διάρκεια: 90′

 

www.ert.gr

Ασπασία Κακολύρη