Χρ. Λιονής: Η επιδημία «χρησιμοποιεί» τα κενά στα συστήματα υγείας (audio)

Χρ. Λιονής: Η επιδημία «χρησιμοποιεί» τα κενά στα συστήματα υγείας (audio)

Σίγουρα περνάμε όλοι ένα σοκ. Τώρα όμως, έχουμε μπει σε μια νέα φάση και συνειδητοποιήσαμε την πραγματικότητα. Και, φυσικά, λέξεις που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε «κοινότυπες», δεν είναι ούτε άσκοπες, ούτε τυχαίες, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε -σε ανύποπτο χρόνο- εκδώσει ένα κείμενο για τη βέβαιη επέλαση μιας πανδημίας στην ανθρωπότητα. Ηγέτες, επιστήμονες, πολίτες σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά, είμαστε δυστυχώς απροετοίμαστοι.

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μια πανδημία;

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ μια πανδημία πλανητικών διαστάσεων ήταν θέμα χρόνου και θα μπορούσε να καταλήξει στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και στην καταστροφή έως και του 5% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δε πλανήτης, σημείωναν οι ερευνητές, είναι παντελώς απροετοίμαστος κι αυτό γιατί «η πρόληψη παρεμποδίζεται από την συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικής βούλησης σε όλα τα επίπεδα». Εξειδικεύοντας η έκθεση ανέφερε ότι τα κράτη ανταποκρίνονται σε κρίσεις που αφορούν στην δημόσια υγεία μόνο όταν ξεκινήσει ο πανικός – όπως αποδείχτηκε με τον κοροναϊό – δεν δαπανούν τους πόρους που απαιτούνται για να μην εξελιχθούν τα επιδημικά ξεσπάσματα σε πραγματικές καταστροφές. Και παρότι τέτοια μηνύματα έχουν σταλθεί επανειλημμένα στις πολιτικές ηγεσίες και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Δηλαδή δεν άλλαξε τίποτα.

Να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία με στοχασμό…

Η πραγματικότητα είναι ότι -μετά το αρχικό σοκ- θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία με αρκετό στοχασμό. Είναι επίσης αλήθεια, ότι η ιστορία της Κρήτης δείχνει ότι ο πληθυσμός έχει περάσει επίσης από μεγάλες κρίσεις και τα έχει καταφέρει, αλλά χρειάζεται και αυτός ο στοχασμός, αυτή η πνευματικότητα που πάντα υπήρχε στην Κρήτη. Αυτή την πνευματικότητα των Κρητών, πρέπει να την αναδείξουμε σε αυτή τη φάση και έτσι τις παροτρύνσεις να τις κάνουμε πράξη, τόνισε ο κ. Λιονής για να προσθέσει:

|Είναι αλήθεια ότι είμαστε απροετοίμαστοι. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, αντιδρούμε με πανικό. Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ότι αυτή η δοκιμασία πρέπει να αφήσει γνώση και, δυστυχώς, δεν ακούω πολλές τέτοιες αναφορές.
Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε μόνο και να κλαίμε τη μοίρα μας. Αυτές οι δοκιμασίες, που είναι και δοκιμασίες για τη νέα γενιά, έρχονται να προστεθούν τα πολλά βάρη που ήδη της έχουμε εναποθέσει.
Αυτές επομένως τις στιγμές, θα ήθελα να σκεφτώ τι δεν πήγε καλά με τον εαυτό μου, τι δεν έκανα καλά εγώ σε όλη την προηγούμενη ζωή, τι είναι αυτό που μου έλειπε και τώρα που δίνεται μια ευκαιρία να κάνω μια αξιολόγηση και μέσα από εκεί, σαν μέλος μιας οικογένειας, μιας κοινότητας, μιας κοινωνίας, να μπορέσω να προτείνω την επόμενη μέρα, την ημέρα της ύφεσης, είμαι πολύ προσεκτικός στον όρο μου, να μπορέσουμε πραγματικά να αναπτύξουμε θεσμούς και δομές ανθεκτικούς στην κρίση.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα ουσιαστικής λειτουργίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, ο κ. Λιονής ανέφερε ότι δεδομένου ότι συμμετέχει συχνά και γνωρίζει τα μοντέλα πρωτοβάθμιας περίθαλψης άλλων χωρών, συνιστά μια αναντίρρητη πραγματικότητα το γεγονός, ότι ακόμα και σε προηγμένες και καλά οργανωμένες χώρες, το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είχε πολλά κενά.
Αυτά τα κενά, τα χρησιμοποιεί σήμερα η επιδημία…

«Ο κορονοϊός θα ξεσκεπάσει ωμά τις συνέπειες μιας δεκαετίας περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες», σημείωνε πρόσφατα η αρθρογράφος της Guardian, Πόλι Τόινμπ και σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί, αφού μέσα από τον προσανατολισμό της Ε.Ε. σε μονεταριστικά μοντέλα «ανάπτυξης», ακρωτηριάστηκε -μεταξύ άλλων- και το κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.

Ακούστε τη συνέντευξη του Καθηγητή Χρήστου Λιονή στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου – Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου