Κανένα νέο κρούσμα στη Λέσβο

Κανένα νέο κρούσμα στη Λέσβο

Καλά είναι μέχρι στιγμής τα πράγματα για το θέμα του κορoνοϊού στη Λέσβο καθώς εδώ και μία εβδομάδα , παραμένει ένα το κρούσμα στο νησί. Αρνητικά βγήκαν και σήμερα τα δείγματα που συνεχώς στέλνει για έλεγχο το Βοστάνειο στα κέντρα αναφοράς ενώ και η υγεία της 40χρονης γυναίκας επιτρέπει στους θεράποντες ιατρούς να σχεδιάζουν να της επιτρέψουν να επιστρέψει στο σπίτι της όταν οι εξετάσεις της δείξουν ότι δεν έχει καθόλου πλέον τον ιό.

Να σημειωθεί ότι δείγματα είχαν ληφθεί και από πρόσφυγες που είχαν αρρωστήσει και ήταν αρνητικά και αυτά.

Ήδη στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, από την πλευρά των επειγόντων,  έχει στηθεί οικίσκος όπου ο νοσηλευτής ελέγχει για ύποπτα κρούσματα και αν κριθούν ως τέτοια ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία.

Όπως επεσήμανε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διοικητής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης «είναι πολύ σημαντικό για να συνεχίσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα ο πληθυσμός θα ακολουθεί ευλαβικά τα μέτρα του ΕΟΔΥ . Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε ότι και στα επείγοντα του νοσοκομείου έρχονται μόνο όσα περιστατικά χρειάζονται νοσοκομείο και έτσι δεν εξαντλείται και το προσωπικό μας».

Στο Βοστάνειο τα τακτικά ιατρεία προς το παρόν λειτουργούν κανονικά αλλά τα τακτικά χειρουργεία έχουν σταματήσει με εντολή ΕΟΔΥ.

Πολύ ειαίσθητο θέμα το ζήτημα προστασίας από τον κορωνοϊό και του ΚΥΤ με 19.5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Μπορεί να υπάρχει σχέδιο από τον ΕΟΔΥ για μικρό όμως αριθμό ασθενών, όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.  Δράση για το σκοπό αυτό έχουν αναλάβει και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με τη βοήθεια του σχολείου 2ης ευκαιρίας και της οργάνωσης stand by Lesvos  δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας μεταξύ των προσφυγικών κοινοτήτων για να ενημερώσουν τον προσφυγικό πληθυσμό. Οι ομάδες συντονίζονται καθημερινά και προχωρούν σε όλες τις  δυνατές ενέργειες .

Η Κατερίνα Καλφοπούλου καθηγήτρια στο σχολείο 2ης ευκαιρίας γράφει γι αυτή την προσπάθεια  “Η αλήθεια είναι πως γράφονται και λέγονται πολλά σχετικά με το θέμα  ΚΥΤ Μόριας και του κορoνοϊού . Από ευχολόγια, προβλέψεις, εικασίες έως και ψευδείς ή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νοσούντες εντός του camp.Ο φόβος είναι μεγάλος για όλους τους απέξω, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η αδράνεια διαχείρισης του προβλήματος.

Και αναφέρομαι στην αδράνεια των απ’ έξω, γιατί μέσα στη ζούγκλα κάθε άλλο παρά αδρανείς είναι οι άνθρωποι. Με την υποστήριξη της Stand by my Lesvos, επιχειρούν το ακατόρθωτο, που ωστόσο δεν παύει να είναι και το αυτονόητο.

Επιχειρούν, δηλαδή, την ενημέρωση όλων όσων διαμένουν εντός camp ή στην τεράστια καταπατημένη έκταση γύρω από camp, την αποκαλούμενη «ζούγκλα», μέσα σε αυτοσχέδια παραπήγματα και ψιλοκατεστραμμένες σκηνές. Έχουν εδώ καιαρκετές μέρες κυκλοφορήσει έντυπες, χειρόγραφες, οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης κι αυτό, επειδή αρκετοί εκεί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όσοι έχουν πρόσβαση ενημερώνονται στη γλώσσα τους από τις ειδικές σελίδες που έχουν δημιουργηθεί από τη Stand by my Lesvos. Για μιαν ακόμη φορά η ατομική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει το κρατικό έλλειμα.

Το όλο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, δίχως τη βοήθεια των προσοντούχων νέων προσφύγων που ζουν στο camp και οι οποίοι, κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα συγκαταλέγονταν, λόγω νεότητας, στις ευπαθείς ομάδες! Όμως οι συνθήκες διαβίωσης στο camp, τους καθιστούν όλους -ανεξαρτήτως ηλικίας- ευπαθείς. Ο υποσιτισμός, οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής, η μη τήρηση – εκ των πραγμάτων – χωρικών αποστάσεων για λόγους ασφαλείας, πιθανότατα θα ανατρέψουν τα στατιστικά δεδομένα, αν ο ιός φτάσει στη ζούγκλα της Μόριας. Εκεί είναι όλοι ευπαθείς!
Εμείς, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μη φτάσει, αλλά κάνουμε και ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστεί, στην περίπτωση που δεν θα μας κάνει τη χάρη και θα φτάσει και εκεί…
Οι νέοι και οι νέες πρόσφυγες έχουν αναλάβει δράση.
Εμείς, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης και η Stand by me Lesvos, στεκόμαστε στο πλάι τους. Ελπίζουμε πως θα σταθείτε και εσείς.

The post Κανένα νέο κρούσμα στη Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb