Φουκουσίμα: Κορονοϊός και ραδιενεργό νερό 9 χρόνια από την τραγωδία

Φουκουσίμα: Κορονοϊός και ραδιενεργό νερό 9 χρόνια από την τραγωδία

Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα την ένατη επέτειο από τον ισχυρό σεισμό, το τσουνάμι της και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, αν και εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού ακυρώθηκαν οι βασικές δημόσιες εκδηλώσεις.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρέστησαν σε μια μικρή εκδήλωση και τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα, αφού κάθισαν σε καρέκλες που απήχαν περίπου ένα μέτρο η μία από την άλλη.

Στην ομιλία του ο Άμπε ζήτησε συγγνώμη που δεν πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή για την επέτειο, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Στις 11 Μαρτίου 2011 ο σεισμός και το τσουνάμι που προκάλεσε οδήγησαν στο χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tokyo Electric Power, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

Εξαιτίας της φυσικής καταστροφής και του πυρηνικού δυστυχήματος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξήρε επίσης την ανοικοδόμηση στην πληγείσα περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να δείξει τις προσπάθειες ανάκαμψής της.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ακύρωσε μια εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα καθώς προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κλείσει σχολεία, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 1.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιλαμβανομένων 700 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο παρέμεινε σε καραντίνα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Σχέδιο απόρριψης του επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο στον ωκεανό μελετά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση του Τόκιο, ωστόσο η Νότια Κορέα και ιαπωνικές αλιευτικές ομάδες στο νομό Φουκουσίμα, αντιδρούν έντονα.

Η Tepco υπολογίζει ότι η ποσότητα του επεξεργασμένου νερού είναι ίση με 400 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ κατά μέσο όρο περίπου 170 κυβικά μέτρα χρησιμοποιούνται καθημερινά για να διατηρηθούν σε σωστή θερμοκρασία τα καύσιμα στο εσωτερικό του εργοστασίου.

«Για την ανάκαμψη των ανθρώπων της Φουκουσίμα από την καταστροφή, το πυρηνικό εργοστάσιο πρέπει να καταργηθεί και η αφαίρεση του νερού αποτελεί μέρος του παροπλισμού του», εξηγούν ειδικοί.

Παρά τις πολλές ενδείξεις για ανάκαμψη στη βορειοανατολική Ιαπωνία, κάποιοι κάτοικοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ζήσουν σε περιοχές κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν πολύ υψηλά.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα