Ο ΠΟΥ κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό-Δίχως τέλος ο εφιάλτης στην Ιταλία (video)

Ο ΠΟΥ κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό-Δίχως τέλος ο εφιάλτης στην Ιταλία (video)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί «πανδημία»», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Διεθνώς ξεπέρασαν τις 121.560 τα κρούσματα, σε 114 χώρες. Οι νεκροί ανέρχονται σε 4.373, και 66.239 είναι ασθενείς που έχουν ιαθεί.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας». Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολογεί την κατάσταση όλο το εικοσιτετράωρο και ανησυχεί βαθύτατα τόσο για την ραγδία διάδοση των κρουσμάτων όσο και την αδράνεια που παρατηρείται ως προς την λήψη προληπτικών μέτρων.

Πάνω από 20.000 άνθρωποι (22.307) έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν πεθάνει από τον ιό, μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας σύμφωνα με νέο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, στον οποίο προχώρησε συγκεντρώνοντας επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 12.462 κρούσματα, από τα οποία 2.313 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο και 827 θανάτους στο σύνολο.

Σε 617 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού μόνο στην βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, μια αύξηση 149 θανάτων μέσα σε μια μέρα, (468 χθες), όπως ανέφεραν σήμερα δύο πηγές με πρόσβαση σε στοιχεία.

Την ίδια ώρα, πόλεις-φαντάσματα θυμίζουν Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία, ενώ στα νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν, καθώς δεν επαρκούν οι κλίνες και το προσωπικό.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που δεν συνδέονται αυστηρά με την εργασία ή για λόγους υγείας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επιδημία.

Οι πρώτες κυρώσεις στους παραβάτες επιβλήθηκαν την Τρίτη: ήταν όμως μόνο μια προφορική επίπληξη σε 48 ανθρώπους που παρέστησαν σε μια κηδεία, στη Σικελία, παραβιάζοντας τους νέους κανονισμούς που έθεσαν οι αρχές.

Μετά τον Εμμανουέλ Μακρόν και η  Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελτάσσεται κατά του κλεισίματος των συνόρων, μέτρο που έλαβαν η Σλοβενία και η Αυστρία για τη γειτονική τους χώρα.

Τη στήριξή της στην Ιταλία εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η οικογένειά σας δεν θα σας αφήσει μόνους» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ένα βιντεομήνυμα, που δημοσίευσε σήμερα στο Twitter, απευθυνόμενη προς την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την επιδημία του νέου κορονοϊού.«Σε τόσο δύσκολους καιρούς, θα ήθελα να σας πω σε όλους εσάς που δίνετε μάχη εναντίον του ιού, ότι δεν είστε μόνοι» είπε στα ιταλικά η φον ντερ Λάιεν, εξ ονόματος της «μεγάλης οικογένειας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε όλοι Ιταλοί» συμπλήρωσε η ίδια, προτού συνεχίσει στα αγγλικά, με ιταλικούς υπότιτλους.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σας στηρίξει» υποσχέθηκε η Γερμανίδα, προτού να αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΕΕ για τον συντονισμό της απάντησης στη διασπορά της νόσου.

Η Κομισιόν βρίσκεται μεταξύ άλλων σε επαφή με τους βιομηχάνους με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή εξοπλισμού προσωπικής προστασίας και σε συνεργασία με την φαρμακευτική βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής των φαρμάκων.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα γίνει η σύνοδος των ΥΠΕΞ της G7. «Για προληπτικούς λόγους, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να οργανώσουν την υπουργική σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους.

Τουλάχιστον 1.750 είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Γερμανία. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη συνολικά τα στοιχεία που έχουν αναφέρει τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχουν πληγεί ιδιαιτέρως καταγράφοντας πολύ περισσότερα από εκατό κρούσματα το κάθε κρατίδιο.

Μέχρι τώρα έχουν πεθάνει τρεις άνθρωποι στη Γερμανία από τον κορονοϊό.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στους 456, από τα 373 που ήταν χθες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος στους έξι.

Θετική στον ιό βρέθηκε και η υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις, η οποία είχε συναντηθεί με εκατοντάδες άτομα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ήταν παρούσα και σε δεξίωση που παρέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ.

Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και στην Ισπανία.

Τα σχολεία δεν λειτουργούν στη Μαδρίτη, ενώ οι κάτοικοι κάνουν επιδρομή στα σούπερ-μάρκετ. Στο Βέλγιο, νοσηλευτές εξετάζουν τα ύποπτα κρούσματα στα αυτοκίνητά τους σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ανακοίνωσε η Τουρκία.

238 νέα κρούσματα του Covid-19 στο Κατάρ. Το Κουβέιτ αναστέλλει όλες τις πτήσεις από την Παρασκευή.

Η Κολομβία κατέγραψε στις 6 Μαρτίου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού σε μια ταξιδιώτισσα ηλικίας 19 ετών, η οποία έφθασε στην Μπογκοτά από το Μιλάνο της Ιταλίας, όπου σπουδάζει.

Στην Αργεντινή, το πρώτο και μοναδικό θανάσιμο κρούσμα κορονοϊού είναι ένας άνδρας 64 ετών ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και πέθανε στις 8 Μαρτίου.

Χθες, η Χιλή ανακοίνωσε ότι έθεσε σε καραντίνα όσους προέρχονται από την Ισπανία και την Ιταλία στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, με ένα νοσοκομείο στη Στοκχόλμη να ανακοινώνει πως ένας ηλικιωμένος ασθενής υπέκυψε στην εντατική.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 8 κρούσματα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 28 ο αριθμός των κρουσμάτων, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Τρεις άνθρωποι ηλικίας 73, 86 και 90 ετών έχασαν τη ζωή τους στο Βέλγιο από την επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα ενημέρωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το βελγικό υπουργείο Υγείας.

Ο τελευταίος απολογισμός της επιδημίας στο Βέλγιο κάνει λόγο για 314 κρούσματα, έναντι 267 χθες, Τρίτη, ανέφερε νωρίτερα σήμερα η Μάγκι ντε Μπλοκ, η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας παράλληλα τον πρώτο θάνατο από τον ιό, μιας 90χρονης γυναίκας.Το απόγευμα το υπουργείο ανακοίνωσε τον θάνατο του 73χρονου και του 86χρονου. Η κυβέρνηση έχει συστήσει στις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις άνω των 1.000 ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Το υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό στη χώρα και στο νησί γενικότερα, αφού μέχρι τώρα δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι ούτε στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ρωσία εξαιτίας της απειλής του κορονοϊού αποφάσισε από τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου να μην εκδίδει προσωρινά βίζες σε Ιταλούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη κατά του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι θα εκδίδονται μόνο διπλωματικές, υπηρεσιακές, επιχειρηματικές βίζες και βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο υπουργός Υγείας της Γουατεμάλας Ούγο Μονρόι ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στη Γουατεμάλα δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα του Covid-19. Η απαγόρευση θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη, είπε ο Μονρόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ρουάντα λαμβάνει μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού κατακλύζοντας με φορητούς νιπτήρες για πλύσιμο των χεριών στάσεις λεωφορείων, εστιατόρια, τράπεζες και καταστήματα σε όλη την πρωτεύουσα Κιγκάλι.

Η Ρουάντα δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα του ιού μέχρι σήμερα, αλλά η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιβεβαίωσε χθες το πρώτο της κρούσμα και έγινε η όγδοη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που πλήττεται από την επιδημία.

Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 (13) στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Κρούσματα επίσης έχουν καταγραφεί στη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Καμερούν, το Τόγκο, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Κονγκό.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ,TASS, AFP

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση