Κέρκυρα: Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος της Ευρώπης μιλάει στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Κέρκυρα: Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος της Ευρώπης μιλάει στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στην Κέρκυρα βρέθηκε ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος της Ευρώπης, ο Δρ Γιάννης Οικονόμου, καλεσμένος από το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο κος Οικονόμου παρουσίασε δύο ομιλίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές με αντικείμενο τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από την γνώση των ξένων γλωσσών. Ο κος Οικονόμου μιλάει 32 γλώσσες, έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φιλοσοφικά και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσολογία στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Χάρβαρντ και Βιέννης.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κέρκυρα μίλησε στο σταθμό μας .
Όπως μας είπε τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες γιατί το κίνητρο του είναι να διευρύνει τους ορίζοντες του και όχι να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από κάποιον άλλο.
Ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά, όπως όλα τα παιδιά, σε ηλικία 6-7 ετών και γοητεύτηκε από το γεγονός ότι οι άγνωστες λέξεις που άκουγε από τους τουρίστες στο Ρέθυμνο της Κρήτης , από όπου κατάγεται, άρχισαν να έχουν νόημα. Συνέχισε με τη γερμανική γλώσσα με δασκάλα αλλά τα ιταλικά μόνος του, χωρίς ηχητική εμπειρία της γλώσσας . Αναζήτησε δάσκαλο στα ρώσικα για να διαβάσει Τολστόι από το πρωτότυπο. Έμαθε τούρκικα για να καταλάβει τη χώρα που για τους Έλληνες είναι ο «Άλλος». Οι σπουδές του στη γλωσσολογία τον οδήγησαν στην εκμάθηση όλων σχεδόν των αδελφών γλωσσών που έχουν μητέρα την πανάρχαια ινδοευρωπαική γλώσσα. Οι αδελφές και ξαδέρφες γλώσσες των Ελληνικών απλώνονται από την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν , τη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη . Άπλωσε την εμπειρία του στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα κπλ. Ταξίδεψε στην Αμερική βόρεια και νότια μαθαίνοντας τις γλώσσες τους . Μελέτησε όχι μόνο την ομιλούμενη γλώσσα του Μεξικού αλλά και τις ρίζες της στη γλώσσα των Μάγιας και των άλλων λαών που κατακτήθηκαν από τους Ευρωπαίους.
Ο κος Οικονόμου καταλήγει με μια έκκληση. Ανοίξτε τους ορίζοντες σας είτε μαθαίνοντας ξένες γλώσσες είτε απλώς διαβάζοντας λογοτεχνία μεταφρασμένη στα Ελληνικά. Μην αφήνετε το μυαλό σας να σκουριάσει.

www.ert.gr

Μαρία Παγκράτη