Χ. Γκότσης: Να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 37δις για να ενισχυθεί η οικονομία

Χ. Γκότσης: Να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 37δις για να ενισχυθεί η οικονομία

Ο Χαράλαμπος Γκότσης, Καθηγητής χρηματοοικονομικών και πρώην πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, για τις συνέπειες του κορονοϊού στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία. Όπως εξήγησε ο κ. Γκότσης το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο και όσο δύσκολο είναι να βρεθεί το αντίδοτο στην υγεία άλλο τόσο είναι δύσκολο να βρεθεί και στην οικονομία.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκότσης, το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο και όσο δύσκολο είναι να βρεθεί το αντίδοτο στην υγεία άλλο τόσο είναι δύσκολο να βρεθεί και στην οικονομία.
«Το κραχ στο χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη συντελεστεί. Έχουμε πολύ μεγάλη πτώση σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια. Έχουμε ακόμη δρόμο στην κατηφόρα που διανύουμε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το «ΔΝΤ προτείνει μοίρασμα επιταγών σε καταναλωτές ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση, δεδομένου ότι στην κρίση οι καταναλωτές αποφεύγουν να κάνουν αγορές. Η ύφεση φέρνει την ανεργία. Οι επιχειρήσεις σταματούν να παράγουν, γίνονται απολύσεις και μειώνεται η κερδοφορία. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για την πραγματική οικονομία».
Όσον αφορά την Ελληνική οικονομία ο καθηγητής χρηματοοικονομικών τόνισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανάπτυξης μειώθηκε το τελευταίο 4μηνο. Μιλάμε για αποτυχία των προβλέψεων για να μην πούμε για τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του 4% που δημιούργησαν εσφαλμένες προσδοκίες και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. Έχουμε λοιπόν μια αναιμική ανάπτυξη αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει το πρώτο τρίμηνο και μάλιστα όταν έχει πληγεί ο πρώτος κλάδος της οικονομίας δηλαδή ο τουρισμός. Πρέπει να ενισχυθούν οι δομές υγείας και με άμεσες προσλήψεις. Με την συγκατάθεση των θεσμών υπάρχουν εργαλεία για την τόνωση της οικονομίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικρό μέρος του μαξιλαριού των 37δ ισ., το οποίο ευτυχώς έχουμε στην άκρη, για την εκτέλεση μεσαίων και μικρότερων έργων».

www.ert.gr

ertweb