Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας: Οι οριστικές θέσεις-προτάσεις,  για την μετάβαση

Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας: Οι οριστικές θέσεις-προτάσεις,  για την μετάβαση

 Σε  κοινό κείμενο-πρόταση όλων των  Δήμων της  Δυτ. Μακεδονίας, για την δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική  εποχή, κατέληξε η  Διοίκηση  της Περιφερειακής  Ένωσης  Δήμων (Π.Ε.Δ) Δυτ. Μακεδονίας, κατά την διάρκεια συνεδρίασης  που πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι, στα γραφεία της , στην Κοζάνη.

Οι οριστικές  θέσεις  της Π.Ε.Δ  Δυτ.  Μακεδονίας , προέκυψαν μετά  από συζήτηση και διάλογο που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα , καθώς και τις σχετικές  παρατηρήσεις και τροποποιήσεις που έγιναν και κατά  την σημερινή συνεδρίαση, όπου για μία ακόμη φορά, τονίσθηκε η ανάγκη «κοινού βηματισμού και συντονισμού» με  την Περιφέρεια  Δυτ. Μακεδονίας.

«Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα», επεσήμανε σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας και Δήμαρχος  Γρεβενών  Γιώργος  Δασταμάνης, ο  οποίος απαντώντας  σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ  Κοζάνης, υπογράμμισε ότι «είναι θέμα χρόνου, η συμμετοχή εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, στο Συντονιστικό Κυβερνητικό Όργανο για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή».

Το  διοικητικό συμβούλιο  της  Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας, ζητά  την παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και σταθμών  της  Δυτ. Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για  «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «πολύ αρνητικές συνέπειες στην περιοχή», με τον χρονικό ορίζοντα του 2023 που έχει ανακοινωθεί. Στο κοινό-κείμενο της Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας, ζητείται επίσης η δρομολόγηση ενός ουσιαστικού και αξιόπιστου διαλόγου με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, γίνεται αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων με ρήτρα ανάπτυξης, ενώ  υπάρχει ειδική παράγραφος για τις αποκαταστάσεις  εδαφών , την βελτίωση του περιβάλλοντος και την διασφάλιση λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων στην περιοχή.

Η κοινή πρόταση των Δήμων της Δυτ. Μακεδονίας, στέκεται  επίσης στο ειδικό φορολογικό καθεστώς , την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη , καθώς και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και τα προτεινόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην οριστική  πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την κοινωνική συνοχή, όπως επίσης και για το θεσμικό πλαίσιο  του συστήματος διακυβέρνησης της μετάβασης της Δυτ. Μακεδονίας, αλλά και τις σχεδιαζόμενες ενέργειες , εφόσον  δεν υιοθετηθούν    οι  θέσεις  αυτές και δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της περιοχής, από την Κυβέρνηση.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο,  ο  Πρόεδρος  της Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας και Δήμαρχος  Γρεβενών  Γιώργος  Δασταμάνης, έκανε λόγο για «πλήρη ετοιμότητα» ,  αναφέρθηκε σε μία «πρωτόγνωρη εμπειρία» που είχε εκεί και έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλους όσους-κυρίως αστυνομικούς-  βρίσκονται από την Δυτ. Μακεδονία στον Έβρο, σ αυτή την δύσκολη περίοδο. Σε ότι αφορά ,το  κλείσιμο ορισμένων  σχολείων στα Γρεβενά, ο κ. Δασταμάνης ανέφερε ότι «έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, επειδή οι μαθητές των σχολείων αυτών βρίσκονταν  στην Ισπανία, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής».

 ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης

www.ert.gr

Αντώνης Μαυρίδης