Μέτρα για το κορονοϊό από Δήμους, Πανεπιστήμιο και φορείς

Μέτρα για το κορονοϊό από Δήμους, Πανεπιστήμιο και φορείς

Το κλείσιμο όλων των ΚΑΠΗ της περιοχής του αποφάσισε ο δήμος Μαλεβιζίου, λόγω του κορονοϊού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ιστορικό Μουσείο, ανέβαλαν τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Αναλυτικά ο δήμος Μαλεβιζίου, σε συμμόρφωση με τα νέα προληπτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε το κλείσιμο μέχρι τις 5 Απριλίου των ΚΑΠΗ, Γαζίου, Τυλίσου, Καλεσσών, Γωνιών και Κρουσώνα.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέβαλε, την τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας, του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Τζον Ντέιβις, καθώς και την εκδήλωση λόγου με ομιλητή το Θεόδωρο Παπαγγελή, καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που επρόκειτο να γίνουν στο Ρέθυμνο.

Επίσης αναβλήθηκε τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του καθηγητή Κλασικής Ελληνικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Γκρέγκορι Νάγκι, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη στο Ρέθυμνο.

Επίσης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ανακοινώνει ότι αναβάλλεται η αυριανή εκδήλωση λόγου: Ρόντερικ Μπίτον, «Το 1821 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός».

Στο μεταξύ στη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας προχώρησε η πρυτανεία του Ιδρύματος. Δεν θα είναι δυνατή η παραμονή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου, το σύνολο των κυλικείων θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η πρυτανική αρχή συνιστά την αποφυγή ταξιδιών που δεν είναι εντελώς απαραίτητα και προπάντων σε περιοχές που πλήττονται από την εξάπλωση του ιού.

Η διεξαγωγή των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζεται κανονικά από χθες, μετά την τριήμερη αναστολή λειτουργίας λόγω ύποπτου κρούσματος που τελικά αποδείχθηκε αρνητικό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Μάλιστα στο Ίδρυμα έχει εξασφαλισθεί η αγορά αντισηπτικών διαλυμάτων, που θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία της πανεπιστημιούπολης για να χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, από τους οποίους η πρυτανική αρχή ζητάει την πλήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 

Σύσκεψη στο δήμο Μαλεβιζίου

 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στο Γάζι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, Μενέλαου Μποκέα, έπειτα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας που προχωρά στη λήψη νέων προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο διασποράς του κορωνοϊού.

Η σύσκεψη ήταν ενημερωτική, αλλά με συντονιστικό χαρακτήρα και σε αυτήν συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της  Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρος Βαμβακάς, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Μανώλης Λουμπούνης, ιατρικό προσωπικό της ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου, οι αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Φασουλάκης και Γιώργος Πετούσης, η πρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ, Νίκη Ζερβού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Τάσος Λιαδάκης και Γιάννης Βάμβουκας, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τη μάχη που δίνεται για αναστολή και έλεγχο της διασποράς του ιού, ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς θέματα που σχετίζονται με τη λήψη μέτρων προστασίας, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Όπως επισημάνθηκε από όλους τους αρμοδίους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες και τα σχετικά πρωτόκολλα πρόληψης και διαχείρισης που υποδεικνύει το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε: «Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Σε πλήρη ετοιμότητα. Συντονίζουμε ανάγκες και υπηρεσίες. Ενημερωνόμαστε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις κι εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες και τα μέτρα πρόληψης. Επόμενος σταθμός μας η ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων».

www.ert.gr

Κώστας Βασιλάκης