Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Απών από τη συνέντευξη Τύπου ο Τ. Ερντογάν

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Απών από τη συνέντευξη Τύπου ο Τ. Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε εσπευσμένα προ ολίγου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα τελικά μίλησαν στους δημοσιογράφους μόνο ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την δήλωση ότι υπάρχει ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία επί όλων των θεμάτων, αλλά καμία συμφωνία έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος πρόσθεσε, ότι αποφασίστηκε, αντιπροσωπείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να επανεξετάσουν την τρέχουσα συμφωνία για το μεταναστευτικό, προκειμένου να εντοπίσουν εκείνα τα σημεία στα οποία υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διαλόγου. Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Σχετική είδηση:Το «παζάρι» του Τ. Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα