Πέφτει η τιμή του πετρελαίου – Δεν συμβαδίζουν οι μειώσεις στην εγχώρια αγορά (video)

Πέφτει η τιμή του πετρελαίου – Δεν συμβαδίζουν οι μειώσεις στην εγχώρια αγορά (video)

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη καθώς η επιδημία του κορoνοϊου έχει φέρει μείωση των δραστηριοτήτων και άρα μείωση της ζήτησης. Αυτό όμως που προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση ήταν η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και ΟΠΕΚ, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Ο ΟΠΕΚ πρότεινε την μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να συγκρατηθούν οι τιμές, όμως η Ρωσία διαφώνησε, τόσο γιατί το πετρέλαιο αποτελεί βασική πηγή εσόδων της οικονομίας της όσο και γιατί επιθυμεί να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ριάντ αντέδρασε ανακοινώνοντας αύξηση της παραγωγής και οι τιμές κατρακυλούν.
Στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ελέγχους και πρόστιμα στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς οι μειώσεις δεν έχουν φτάσει στις αντλίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική διαμορφώνεται στο € 1,53, όταν πριν από περίπου 20 ημέρες, στα μέσα Φεβρουαρίου, ήταν δέκα λεπτά ακριβότερη, στο € 1,62.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά, ώστε οι τιμές στο εσωτερικό να ακολουθήσουν την πορεία των διεθνών τιμών.

Μέσω ανάρτησής του στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα προς τους φορείς για αποκλιμάκωση των τιμών.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις αυξήσεις ή τις μειώσεις του επόμενου διαστήματος, αυτό όμως που πρέπει να περιμένουμε είναι ότι αν ο ΟΠΕΚ μειώσει την παραγωγή τότε πράγματι θα έχουμε αυξήσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Οι έλεγχοι στα πρατήρια της χώρας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με στόχο την περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία, όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σιώζου

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου