Κοροναϊός : Έρχονται οικονομικά μέτρα – Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Ο κοροναϊός φέρνει έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπλοκές της επιδημίας του ιού.

Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου συζητήθηκαν χθες Παρασκευή σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κοροναϊός και τα έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Οι ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό, υπό προϋποθέσεις, είναι ψηλά στην ατζέντα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

Τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).

Και αυτό όμως όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:

– Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η  λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθύνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )

– Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.

– Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση