Ένας σαλεπιτζής στην άκρη της Ευρώπης

Ένας σαλεπιτζής στην άκρη της Ευρώπης

Ακούς τη φωνή του από μακριά να διαλαλεί το ζεστό του σαλέπι. Σκουντά το καροτσάκι, στέκεται κάθε φορά που προσεγγίζει μια παρέα στο δρόμο ή σε ένα καφενείο, ένα κατάστημα, μια επιχείρηση. Είναι ο κος Ιμπραήμ Πατσιά, ο σαλεπιτζής στην άκρη της Ευρώπης.

Πουλά σαλέπι συνήθως στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα. Όμως, μετά τα γεγονότα στην ελληνοτουρκική μεθόριο αποφάσισε να πάει και στις Καστανιές, να δηλώσει το δικό του παρόν. Μετά από 32 χρόνια στην Θεσσαλονίκη επέστρεψε στο Διδυμότειχο. Ναυτικός χρόνια έδωσε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση και γύρισε στον τόπο του, όπως λέει. «Όποτε ευκαιρούσα ασχολούμουν με το σαλέπι. Δεν είχα παρατήσει την τέχνη μου. Γίνεται από το λουλούδι της Ορχιδέας, τη ρίζα του λουλουδίου, μου το στέλνει ο γιος μου, είναι ακριβό, αλλά χωρίς αυτό το συστατικό δεν γίνεται. 120 ευρώ το κιλό το αγοράζουμε» εξηγεί κι αμέσως σπεύδει και στην σχετική διαφήμιση «Λένε πως κάνει καλό στο στομάχι, στο λαιμό, στα νεφρά. Είναι το κατάλληλο ρόφημα για το χειμώνα» προβάλει το προϊόν του ως καλός πωλητής.

Στέκεται στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και το πρόσωπό του συννεφιάζει. «Δύσκολα» λέει κι εξηγεί «Μας έκανε άνω κάτω ο Ερντογάν.» Τι σας έκανε να επιστρέψετε; Τον ρωτήσαμε και χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε: «Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα. Εδώ υπηρέτησα τρία χρόνια με την επιστράτευση τότε. Ήμουν τρία χρόνια εδώ. Τρία χρόνια. Γιατί εμείς υπηρετήσαμε τρία χρόνια; Εννοείται γιατί αγαπάμε την Ελλάδα, τον τόπο μας. Εννοείται αυτό. Αφού εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε.» Σκουντά το καρότσι του, βρίσκεται και πάλι στο δρόμο. «Σαλέπι παιδιά» φωνάζει και χωρίς να χάνει χρόνο πηγαίνει πιο κάτω .
Φώτο: Ο σαλεπιτζής του Βορείου Έβρου, ο κος Ιμπραήμ Πατσιά ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου