Προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο-Οδοιπορικό της ΕΡΤ (video)

Προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο-Οδοιπορικό της ΕΡΤ (video)

Στον Έβρο η τουρκική πλευρά επανήλθε από το πρωί με συνεχείς απρόκλητες επιθέσεις. Οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν ρίψη χημικών χωρίς να έχει προηγηθεί απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα σύνορα. Νέα βίντεο δείχνουν τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων σε στεριά και θάλασσα. Ξυλοκοπούν μετανάστες για να τους εμποδίσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Στον Έβρο, οι Έλληνες στρατιώτες με 24ωρες περιπολίες αποθαρρύνουν τους μετανάστες που αναζητούν κρυφά περάσματα. Ο στρατός με ειδικά μηχανήματα δημιουργεί αναχώματα.

Στο πρώτο βίντεο έχει καταγραφεί η προκλητική και άκρως επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού σκάφους ανοιχτά της Λέσβου από Τουρκική ακταιωρό. Στις εικόνες φαίνεται το ελληνικό σκάφος να πλέει με σταθερή ταχύτητα και η τουρκική ακταιωρός να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής την πρύμνη του ελληνικού σκάφους και να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, με μεγάλο κίνδυνο σύγκρουσης, πότε από τη δεξιά και πότε από την αριστερή πίσω πλευρά του ελληνικού σκάφους.

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους διατήρησε την ψυχραιμία του, φαίνεται ότι ο χειριστής κράτησε σταθερή πορεία και ταχύτητα μέχρι που η τουρκική ακταιωρός μετά από λίγη ώρα και την απίστευτη παρενόχληση , αποχώρησε με ταχύτητα από τη θαλάσσια περιοχή.

Στο δεύτερο βίντεο διακρίνονται τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα του Έβρου, τουλάχιστον 5 ατομα με στολές παραλλαγής, να εντοπίζουν μέσα σε χωράφι ομάδα μεταναστών και να τους επιτίθενται επειδή θέλουν να μετακινηθούν από τη μεθοριακή γραμμή, καθώς πιθανότατα έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν στην Ελλάδα.

Με κλωτσιές στο σώμα ακόμη και μπουνιές στο κεφάλι, οι Τούρκοι ξυλοκοπούν άγρια τους μετανάστες. Ακόμη και όταν ένας από αυτούς έπεσε στο έδαφος, συνέχισαν να τον χτυπούν. Και όλα αυτά για να αναγκάσουν τους μετανάστες να παραμείνουν στα σύνορα και να μην κινηθούν προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Δακρυγόνα από τις Τουρκικές δυνάμεις στις Καστανιές

Λίγο μετά τις 15:00, Ελληνική αστυνομία και στρατός απομάκρυναν τους δημοσιογράφους από τις γραμμές του τραίνου κοντά στη συνοριακή γραμμή, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για επεισόδια στην επίμαχη ζώνη, στις Καστανιές Έβρου. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και μετά τις 17:00 οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν την ρίψη δακρυγόνων και καπνογόνων προς την ελληνική πλευρά.

Σε βίντεο φαίνονται μικρές ομάδες ατόμων να τρέχουν κατά μήκος του φράκτη αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Κοντά στις Καστανιές ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς.

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ