Παγκόσμια μάχη για την ανάσχεση του κορονοϊού-Έκτακτη συνεδρίαση των Υπ. Υγείας της ΕΕ

Παγκόσμια μάχη για την ανάσχεση του κορονοϊού-Έκτακτη συνεδρίαση των Υπ. Υγείας της ΕΕ

Μέχρι τώρα 86 χώρες έχει χτυπήσει ο κορονοϊός με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τις 100.000. Πάνω από 3.400 είναι οι νεκροί, ενώ  οι ασθενείς  που ανάρρωσαν ανέρχονται σε 55.700.  Την ίδια ώρα, συντονισμό και αλληλεγγύη ζητά η ΕΕ από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, καθώς όπως επισήμανε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου «η προστασία των πολιτών παραμένει κύρια προτεραιότητα».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων και μέτρων που μερικές φορές δεν είναι εύκολο να ληφθούν ή να εξηγηθούν αλλά πάντοτε λαμβάνονται προς το συμφέρον .

Οι επισημάνσεις της Κύπριας Επιτρόπου στο δεύτερο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας, με συμμετοχή και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, εστίασαν στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τα κρούσματα και την εξέλιξη της θεραπείας που λαμβάνουν, την προετοιμασία για τα επόμενα σενάρια καθώς αντιμετωπίζουμε μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, την ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσωπικής υγιεινής, την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις σχετικά με μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και ακόμη να λαμβάνουν λογικές ταξιδιωτικές αποφάσεις, αποφεύγοντας τις πληγείσες περιοχές όποτε είναι δυνατόν.

Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και προστατευτικός εξοπλισμός, καθώς ήδη αντιμετωπίζονται μεγάλες ελλείψεις στην αγορά και πολλές χώρες παραγωγοί έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τους.

Για το λόγο αυτό η Στέλλα Κυριακίδου ζήτησε να υποστηριχθούν 20 κράτη μέλη σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας με προσφορές αλληλεγγύης από τις άλλες χώρες έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η κινητοποίηση αυξάνεται ευθέως ανάλογα με την αύξηση και των κρουσμάτων και η Επιτροπή ανακοίνωσε πενταπλασιασμό του ποσού που είχε διαθέσει για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση του COVID-19.

Από €10 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται άμεσα € 47,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος Horizon. Αυτή την ώρα υπάρχει ανησυχία ακόμη και στο κτήριο του Συμβουλίου, όπου βρίσκομαι, καθώς έχουν εκδηλωθεί αρκετά κρούσματα, παντού υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα και οδηγίες στους νιπτήρες για καλό πλύσιμο των χεριών.

Στα θεσμικά όργανα, οι περισσότερες συνεδριάσεις γίνονται πλέον με τηλεδιασκέψεις ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση στις Βρυξέλλες αντί του Στρασβούργου η πενθήμερη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να περιοριστούν οι κίνδυνοι από τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσώπων.

Στην Ιταλία ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από το νέο ιό, έφτασε τα 148, ενώ τα κρούσματα είναι 3.296.

Τα κρούσματα στις Ηνωμένες πολιτείες αυξάνονται, ενώ μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί και μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες με τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Πέντε άνθρωποι απεβίωσαν στην Ισπανία αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 80, φθάνοντας τα 345, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές.

Καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα στη Σιγκαπούρη και το πρώτο κρούσμα στο Περού.

Δώδεκα νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στον Νείλο

60 μέλη του προσωπικού νοσοκομείου του Κορκ σε αυτοαπομόνωση έπειτα από το πρώτο κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα

Επιπτώσεις στην οικονομία

Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχασαν πάνω από 800.000 στερλίνες (περίπου 919.000 ευρώ) από απάτες που συνδέονται με τον κοροναϊό από τον περασμένο μήνα με επιτήδειους να έχουν εξαπατήσει πολίτες που ήθελαν να αγοράσουν προστατευτικές μάσκες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ανακοίνωσε ότι από τις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 21 καταγγελίες για απάτη, πολλές από τις οποίες αφορούσαν απάτη για χειρουργικές μάσκες με ένα θύμα να έχει πληρώσει πάνω από 17.000 ευρώ για μάσκες που δεν έλαβε ποτέ.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει καταγράψει 115 κρούσματα του κοροναϊού, ενώ χθες σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος από τον ιό στη χώρα.

Nέες πιο ευέλικτες επιλογές επανέκδοσης εισιτηρίων προσφέρει από σήμερα ο Όμιλος Lufthansa. Συγκεκριμένα, στις εταιρείες του Ομίλου, Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Air Dolomiti, η νέα διευρυμένη πολιτική απαλλαγής από χρέωση επανέκδοσης θα εφαρμοστεί τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε μελλοντικές εκδόσεις εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στον αστερισμό του κορονοϊού «ταξιδεύει» η Ευρώπη-Έκτακτο Συμβούλιο Υπ. Υγείας της ΕΕ (video)

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή