«Θαύματα: Η χερσόνησος των θησαυρών» – Η εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

«Θαύματα: Η χερσόνησος των θησαυρών» – Η εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Η εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ «Θαύματα: Η χερσόνησος των θησαυρών»(Meraviglie: La penisola dei tesori), που μας ταξιδεύει σε μοναδικές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνει πρεμιέρα -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- στην ΕΡΤ2, το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 17:30.

Ένα ταξίδι στην Ιταλία, μέσα από μοναδικά έργα, τοποθεσίες, οικισμούς που μαρτυρούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα των κατοίκων της Ιταλικής Χερσονήσου. Θα ταξιδέψουμε σε τοποθεσίες που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ιταλία είναι η χώρα που φιλοξενεί τα περισσότερα μνημεία της UNESCO σε όλο τον κόσμο. Ιδιαιτερότητά της αποτελεί το γεγονός ότι αυτά τα μνημεία είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ανάγονται σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους κλασικούς χρόνους, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και την εποχή του Διαφωτισμού.

Αυτό το ταξίδι θα είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε τον σεβασμό μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που έζησαν αιώνες πριν και δημιούργησαν αλλά και διατήρησαν αυτά τα μνημεία. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και ένα είδος διερεύνησης για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις διάφορες συγκρούσεις που ταλάνισαν τη χώρα ανά τους αιώνες.
Η Ιταλία είναι η χώρα του «Μυστικού Δείπνου» του Ντα Βίντσι, της ιδιοφυΐας που αποτελεί σύμβολο της ευρηματικότητας των Ιταλών. Είναι, επίσης, η χώρα που διαθέτει πολεοδομικά έργα τέχνης, όπως η Σιένα ή δαιδαλώδεις οικισμούς, όπως οι Βράχοι (αρχαίες συνοικίες) στη Ματέρα, πόλεις με ιστορικά κέντρα, μοναδικά στον κόσμο όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Βενετία, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς μνημεία του ένδοξου παρελθόντος της χώρας, αλλά και μνημεία όπως η Κοιλάδα των Ναών στο Αγκριτζέντο (Ακράγαντας), η Νεκρόπολη των Ετρούσκων στην πόλη Τσερβέτσερι, τα βυζαντινά ψηφιδωτά της Ραβέννας. Και βέβαια, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τους Δολομίτες, τις Αιολίδες Νήσους και την Αίτνα.

Σε κάθε επεισόδιο οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις τοποθεσίες.

Μία στο Βορρά, μία στην Κεντρική Ιταλία και μία στον Νότο. Κάθε σταθμός αυτού του ταξιδιού συνδυάζεται με την εμφάνιση μιας ιστορικής προσωπικότητας που είχε έντονη παρουσία στην περιοχή, όπως ο Λουδοβίκος Σφόρτσα, ο Φρειδερίκος Β΄ και ο Τζότο. Ένας ηθοποιός με κοστούμι εποχής αποκαλύπτει λεπτομέρειες και άγνωστες ιστορίες της περιοχής.

Από τον έναν σταθμό του ταξιδιού ώς τον άλλον, πετάμε με την κάμερα της εκπομπής πάνω από άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες περιοχές και ανακαλύπτουμε την Ιταλία από ψηλά.

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ιταλίας 2017
Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στις 17:30
Επεισόδιο 1ο: «Βασιλικά Ανάκτορα της Καζέρτα, Σαν Λέουτσο και Ματέρα»

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από τα Βασιλικά Ανάκτορα της Καζέρτα με τα επιβλητικά κτήρια της εποχής των Βουρβόνων, τις εντυπωσιακές αίθουσες υποδοχής και τους μαγευτικούς κήπους. Θα συνεχίσουμε με εκθέματα Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, πηγαίνοντας στο Σαν Λέουτσο, όπου φιλοξενείται μια μεγάλη έκθεση τεχνουργημάτων πρωτοποριακών για την εποχή τους.

Τρίτος σταθμός του ταξιδιού μας, η Ματέρα, μια ολόκληρη πόλη λαξεμένη στην πέτρα. Οι βράχοι της, μια εικόνα μοναδική. Μια πόλη που άντεξε στο χρόνο και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στις 17:30
Επεισόδιο 2ο: «Κοιλάδα των Ναών, Καστέλ ντελ Μόντε και Αλμπερομπέλο»

Το ταξίδι μας ξεκινά από την Κοιλάδα των Ναών και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Ακράγαντα, που δεν παύουν να μας γοητεύουν. Ο Γκαίτε είχε πει: «Σε όλη μου τη ζωή δεν έχω δει τέτοιο θέαμα την άνοιξη, όπως αυτό που αντίκρισα σήμερα το πρωί στην Κοιλάδα των Ναών». Θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα δούμε τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών.

Επόμενος σταθμός μας, το Καστέλ ντελ Μόντε (Κάστρο του Βουνού), ένα κτίσμα γιγαντιαίων διαστάσεων και εκπληκτικής κατασκευής, σε σχήμα οκταγώνου, που ανάγεται στην εποχή του Φρειδερίκου Β΄.

Και σε μικρή απόσταση, το Αλμπερομπέλο, διάσημο για τις μοναδικές κατοικίες του με τις κωνικές στέγες, οι οποίες είναι γνωστές ως «Τρούλοι». Προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το 1996 η UNESCO ανακήρυξε το Αλμπερομπέλο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

www.ert.gr

Ασπασία Κακολύρη