Κορονοϊός: Ο πρώτος θάνατος νότια της Ρώμης-Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια

Κορονοϊός: Ο πρώτος θάνατος νότια της Ρώμης-Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια

Αυστηρότερα μέτρα,  πάντα με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού παίρνουν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, με 109 θανάτους και 3.000 κρούσματα,  προτρέπουν τους πολίτες να αποφεύγουν χειραψίες και αγκαλιές, ενώ αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων και Πανεπιστημίων μεχρι τις 15 Μαρτίου. Στην Γαλλία έχουν κλείσει περίπου 120 σχολεία στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα.

 

Στην Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 240,  ενώ στην Βρετανία, με 85 κρούσματα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως οι πολίτες που τίθενται σε καραντίνα θα λαμβάνουν υποχρεωτικά αμοιβόμενη αναρρωτική άδεια.

Η Σλοβενία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού.

Στην Ισπανία επιβεβαιώθηκε και δεύτερος θάνατος, με θύμα  82χρονο άνδρα που υπέφερε  από χρόνιες παθήσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές της Χώρας των Βάσκων.

Στο Ισραήλ οι αρχές ανακοίνωσαν πως όσοι ταξιδιώτες έρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελβετία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Καλιφόρνια μετά το θάνατο ηλικιωμένου άντρα από τον ιό και ενώ τα κρούσματα στην περιοχή έχουν φτάσει τα 53.

Ο 71χρονος που πέθανε ήταν μεταξύ των εεπιβατών του κρουαζιερόπλοιου  Grand Princess που απέπλευσε από το Σαν Φρανσίσκο για το Μεξικό τον περασμένο μήνα. Το πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά του Σαν Φρανσίσκο και δεν θα ελλιμενιστεί πριν βγούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για όλους τους επιβαίνοντες. Ωστόσο, έχουν ήδη αποβιβαστεί αρκετοί ταξιδιώτες στη Χαβάη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

 Ο απολογισμός της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ ανήλθε χθες σε 11 νεκρούς, καθώς ένας ακόμη άνθρωπος κατέληξε στην πολιτεία καθώς Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον ακύρωσαν προεκλογική  εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, πριν από την διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου στις 10 Μαρτίου, για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου.

438 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Με τρεις νέους θανάτους ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 35 νεκρούς (KCDC), ενώ συνολικά τα κρούσματα είναι 5.766.

Δύο νέα κρούσματα στη Σενεγάλη

Οι υγειονομικές αρχές της Σενεγάλης ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν χθες Τετάρτη δύο νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 68χρονη Γαλλίδα και  33χρονη Αγγλίδα που έφθασαν στην αφρικανική χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου

31 νέοι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας ξεπέρασε τους 3.000 νεκρούς στη Κίνα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης καταγράφηκαν 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, από 119 μία ημέρα νωρίτερα, και 31 νέοι θάνατοι, στην επαρχία Χουμπέι.

Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανήλθε σε 80.409 στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για «εναλλακτικές» χειραψίες, κάνουν τον γύρο του κόσμου ενώ Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κορονoϊού από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο. Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «National Science Review» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος.

‘Eρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης και των DSO National Laboratories, με επίκεντρο τα δωμάτια τριών ασθενών που παρέμεναν σε καραντίνα καταδεικνύει την αναγκαιότητα της απολύμανσης.

Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν καθαριστεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν ληφθεί μέτρα απολύμανσης. Τα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βρέθηκαν αρνητικά, αλλά αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του συστήματος εξαέρωσης.

Αντίθετα, τα άλλα δύο δωμάτια που ελέγχθηκαν αφού είχαν απολυμανθεί δεν εμφάνιζαν ίχνη του ιού.

Σχετική είδηση: Κορονοϊός: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια στην Ιταλία – Αναστέλλεται το προσκύνημα στη Μέκκα (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα