Κομοτηνή: 5-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 5-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Υγεία- Κορoνοϊός
Κλειστό το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης προληπτικά
Σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή έξαρση της επιδημίας του νέου κορoνοϊού. Στα σχολεία συμπεριλαμβάνεται από τη Θράκη το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης. Σε ανακοίνωσή του για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου, ο δήμος Ξάνθης επισημαίνει μεταξύ άλλων  ότι: «Τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει για την ασφάλεια του συνόλου.»
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Νέα καθήκοντα στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης
Στη  νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία «Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης» ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή ο Πύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου . Καθήκοντα Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής ανέλαβε ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Αραμπατζίδης και καθήκοντα του Υποδιοικητή της Υπηρεσίας ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Στράντζαλης.

Βουλή
Ερώτηση για το νοσοκομείο
Ο βουλευτής Ροδόπης του  ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια με θέμα «Παράλειψη επισύναψης των παραρτημάτων που θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συμβάσεως μετατροπής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ». Ερωτάται. μεταξύ άλλων, ο Υπουργός γιατί «κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου «Κύρωση της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς Έργο I και της από 3.2.2020 Τροποποιητικής Σύμβασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς Έργο VI μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας» δεν κατέθεσε  στην Βουλή τα παραρτήματα που ορίζονταν ως υποχρεωτικώς επισυναπτόμενα και αναπόσπαστα τμήματα της από 3-2-2020 επιμέρους συμβάσεως;»
Μεταναστευτικό – προσφυγικό
Σ. Σέρμπος: «Η Ευρώπη θα ενισχύσει όσο μπορεί τα εξωτερικά σύνορα, ήδη η Frontex ξεκινάει.»
«Η Ευρώπη θα ενισχύσει όσο μπορεί τα εξωτερικά σύνορα, ήδη η Frontex ξεκινάει. Και ο βασικός λόγος που θα το κάνει αυτό δεν είναι μόνο να προφυλαχθεί ένα κράτος μέλος, αλλά και να μην υπάρχει αργότερα η δυνατότητα να διαχυθούν πληθυσμοί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη που είναι αυτό που κακά τα ψέματα κυρίως την απασχολεί.» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του ΔΠΘ κος Σωτήρης Σέρμπος με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο.
Περιβάλλον
Εφαρμογή για ανακύκλωση από μαθητές του 3ου ΓΕΛ
Οι μαθητές της Ομάδας Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, με την βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και θέλοντας να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να ενδυναμωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, δημιούργησαν την εφαρμογή E-RecycleBin σε Web version και Android application.
Επιμελητήριο
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Νέα Ημερομηνία Έναρξης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Κομοτηνή
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ξεκινά την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 και το Κόστος Διδάκτρων, έπειτα από αίτημα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων, διαμορφώνεται στις 2.500€ με δυνατότητα εξόφλησης σε 9 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του συνόλου των μαθημάτων απονέμεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιτροπή Ισότητας των φύλων
Ο Δήμος Κομοτηνής, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των δύο φύλων και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής διοργανώνουν την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 20.00, στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης, εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, Κομοτηναίες γυναίκες, που έχουν διακριθεί ηθικά, επαγγελματικά και κοινωνικά. Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά με την παράσταση «Δανεικά Παπούτσια» της Χριστίνας Μαξούρη.

Οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού Σώστη
«Είμαστε στην τελική ευθεία για τη λύση του προβλήματος υδροδότησης, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο οικισμός Σώστη», διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, ο οποίος επιθεώρησε επί τόπου τις εργασίες: «Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά, οι κάτοικοι του οικισμού μας σύντομα θα πίνουν το νερό που τους αξίζει. Θα γίνει ανόρυξη της υδρευτικής γεώτρησης στα 100 μέτρα, με παροχή νερού στα 50 κυβικά».
Ίασμος: Παγκόσμια ημέρα γυναίκας
Με αφορμή την “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ” σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου θα τιμηθούν για την πολυετή προσφορά τους στην Παιδεία και στην Εκπαίδευση του τόπου μας οι :-ΚΑΖΑΚΗ Σωτηρία, Υποδιευθύντρια Μειον.Δημ.Σχ.Ιάσμου , -ΓΚΟΥΛΙΑΜΑ-ΜΑΝΔΑΛΙΔΟΥ Αλεξάνδρα, Φιλόλογος , -ΜΠΑΡΓΚΑΝ Γκιουλιζάρ, Διευθύντρια Μειον.Δημ. Σχ. Κοπτερού, -ΚΟΣΜΙΔΟΥ Μαριγούλα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπ. Ροδόπης, -ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ Ζωή, Αντιπρύτανης ΔΠΘ . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 9 Μαρτίου στις επτά και μισή το απόγευμα μετά τα εγκαίνια του Ανακαινισμένου Πνευματικού Κέντρου Ιάσμου.
Πρωτογενής Τομέας
Κτηνοτροφία
«Χωρίς Πρωτογενή Τομέα δεν υπάρχει ανάκαμψη σε καμία χώρα.» τονίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλύτερη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών, εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος και αυστηρούς ελέγχους στην γαλακτοβιομηχανία για να αποτραπεί η παρασκευή φέτας από εισαγόμενο γάλα.

Αποζημιώσεις για τις ζημιές το 2018 ζητά ο πρόεδρος του Α.Κ.Κ.ΕΛ.
Να ξεκαθαρίσει άμεσα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν θα δοθούν οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές του 2018, αποζημιώσεις κυρίως για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, ζήτησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος, ο κος Βάκης Τσιομπανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής «Θα αποζημιώσει τον Έβρο και θα αφήσει την Ροδόπη απλήρωτη;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ σημειώνοντας πως αν συμβεί αυτό θα είναι μια τεράστια αδικία.
ΔΠΘ
Η Άσκηση στο νερό ιδανικός τρόπος εκγύμνασης

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ

«Η κολύμβηση και η άσκηση στο νερό είναι ένας ιδανικός τρόπος εκγύμνασης» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Βασίλης Γούργουλης, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ σημειώνοντας « Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει για να γυμναστεί γιατί παρέχει πάρα πολλά οφέλη σε ό,τι αφορά το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα και γενικότερα την ψυχολογία» Παράλληλα, ο καθηγητής κος Γούργουλης προτρέπει τους κατοίκους της περιοχής να αξιοποιήσουν κάποιο από τα πολλά προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης που υλοποιούνται στην Κομοτηνή. Προγράμματα για ενήλικες που οργανώνονται: από την Νταυτοαθλητική Ένωση της Ροδόπης, προγράμματα για ενήλικες, αλλά και παιδιά, από την  ΔΕΠΠΑΚ. Όπως και για άτομα με κινητικά προβλήματα  από τον ΠΕΡΠΑΤΩ,  τον ΗΡΟΔΙΚΟ και τον  Σύλλογο Αδιόριστων Γυμναστών.

First Lego League 2020
Για 4η συνεχόμενη χρονιά μαθητές από την Ορεστιάδα μέχρι και τη Δράμα θα συμμετάσχουν στον Περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League 2020. Tο διαγωνισμό διοργανώνει το Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την eduACT . Το First Lego League 2020 που θα διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης-Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Επέτειοι
Εκδήλωση από το Σύλλογο Κυπρίων
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει μνημόσυνο- εκδήλωση για την επέτειο θυσίας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και του τελευταίου απαγχονισθέντα ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και περιλαμβάνει : 9:30 π.μ. : Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αυξέντιο 10:30 π.μ. : Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Αυξεντίου 11:00 π.μ. : Δεξίωση- με μικρή εκδήλωση με ποιήματα από τους φοιτητές μας της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης (ΚΕΦΦ), της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής (ΦΕΚΚΟΜ) και της Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης.

Παρουσίαση ψηφιακού δίσκου του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη
Την χαρά να ακούσει δύο από τους «Επτά Θρακιώτικους Σκοπούς», την «Σουλτάνα» και τον «Στέργιο» για πρώτη φορά παρουσία μάλιστα του ίδιου του δημιουργού, του εξαιρετικού μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη, είχε χθες το κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής. Μια μικρή γεύση της συναυλίας που έχει τίτλο: «Ήχοι της Θράκης» και διοργανώνεται από τη Δ.Ε.Π.Π.Α.Κ. όπου και θα παρουσιαστούν σε πρώτη Πανελλήνια Εκτέλση οι «Επτά Θρακιώτικοι σκοποί» στο σύνολό τους από την ορχήστρα εγχόρδων «Nomos». Συναυλία που στάθηκε η αφορμή για την παρουσία του Δημήτρη Σβυντρίδη στο στουντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής. Η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη, θα γίνει το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ) στα πλαίσια του 3ου Κύκλου Μουσικής Δωματίου που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η «αυθαίρεση» στην Ξάνθη
Η Α Υ Θ Α Ι Ρ Ε Σ Η παρουσιάζεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 20.00 στον ξεχωριστό και πάντα φιλόξενο Χώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.
Καιρός ΠΕΜΠΤΗ 05-03-2020
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου