Επίτιμος διδάκτορας Βρετανός ιστορικός και αρχαιολόγος

Επίτιμος διδάκτορας Βρετανός ιστορικός και αρχαιολόγος

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, θα ανακηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο διαπρεπής καθηγητής, John Kenyon Davies, που είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και ομότιμος καθηγητής στην Αρχαία Ιστορία και στην Κλασική Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. 

Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Β΄ της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης- όπως αναφέρει- τιμά τον καθηγητή John Kenyon Davies όχι μόνο για την καθοριστική συμβολή του στην έρευνα για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τη διάνοιξη νέων οριζόντων στο πεδίο της Αρχαίας Ιστορίας, για την ερευνητική του πολυτροπία και τη διδακτική του δεινότητα, για την ευρεία διοικητική του εμπειρία και για τη σταθερή υποστήριξή του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο John Kenyon Davies  γεννήθηκε το Σεπτέμβριο 1937, στην πόλη Κάρντιφ της Ουαλίας, και έζησε στο Μάντσεστερ, στην Οξφόρδη, και στο Λίβερπουλ, έχοντας επισκεφτεί με υποτροφίες το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, στην Πενσυλβάνια, στην Αθήνα και στη Μπολόνια.

Ο κ. Davies αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή, υπό την εποπτεία του περίφημου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας, David Lewis (1966). Η τρίτομη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο «Αthenian Propertied Families, 600-300 π.Χ.», συνιστούσε μια μνημειώδη απόπειρα καταγραφής των αρχαίων Αθηναίων που κατείχαν έγγειο ιδιοκτησία, συνδυάζοντας φιλολογικές με κυρίως επιγραφικές μαρτυρίες. Το κύριο σώμα της μελέτης αυτής, μαζί με μία σύντομη εισαγωγή, δημοσιεύτηκε  το 1971, ενώ η αρχική της εισαγωγή δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια αργότερα.

Μετέφερε εξάλλου τo ενδιαφέρον του για την οικονομική και κοινωνική ιστορία και σε άλλες περιόδους, όπως η Ελληνιστική εποχή, με συντονισμένες πρωτοβουλίες. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Σεντ Άντριου, της Πενσυλβάνια και του Λίβερπουλ. Έχει προεδρεύσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών στο Λονδίνο, έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα όπως το Lexicon of Greek Personal Names και η επανέκδοση του τόμου των επιγραφών Inscriptiones Graecae II3 για την αρχαία Αθήνα. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Μέλος της Εταιρείας Αρχαιογνωστών και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί πληθώρα μελετών και έχει εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές, ενώ πολλοί από τους φοιτητές και συνεργάτες του εργάζονται πλέον ως ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στους επιφανέστερους ιστορικούς της ελληνικής αρχαιότητας, και στους ελάχιστους πλέον ειδικούς μελετητές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της αρχαίας οικονομίας.

Προς τιμήν του καθηγητή J. K. Davies το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ITE, συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Ρέθυμνο, με τίτλο «Historical Change in the Ancient Aegean», στις 13-15 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στην οδό Νικηφόρου Φωκά 130 και στις 14 και 15 Μαρτίου στο  Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, στην οδό Ψαρρού 46.

www.ert.gr

Κώστας Βασιλάκης