Tidal: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των ωκεανών από την Alphabet

Tidal: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των ωκεανών από την Alphabet

Μια νέα πρωτοβουλία που έχει σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας που πλήττεται από τη ρύπανση από πλαστικό και την εντατική αλιεία, ανακοίνωσε η Alphabet μητρική εταιρεία της Google.

Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται Tidal και την έχει αναλάβει το ερευνητικό εργαστήριο X της Alphabet. Πρώτο εγχείρημα, η βελτίωση των πρακτικών της ιχθυοκαλλιέργειας με βάση τις νέες πληροφορίες που θα παρέχει μια υποβρύχια κάμερα ικανή να ανιχνεύσει τη συμπεριφορά των ψαριών, που ανέπτυξε το εργαστήριο Χ. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με ένα σετ εργαλείων μηχανικής αντίληψης ικανό να εντοπίσει και να ερμηνεύσει συμπεριφορές ψαριών που δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι.

Σύμφωνα με μια έκθεση του WWF που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019, 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων εισέρχονται στο φυσικό περιβάλλον κάθε χρόνο. Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο blog του XΝιλ Νταβέ ερευνητής και γενικός μάνατζερ του Tidal, «αν και το νερό καλύπτει περίπου το 70% του πλανήτη, το μεγαλύτερο μέρος παραμένει ανεξερεύνητο. Ξέρουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης παρά για τα βαθύτερα σημεία του ωκεανού. Αυτό εν μέρει επειδή πρόκειται για ένα απίστευτα προκλητικό περιβάλλον για την τεχνολογία. Η πίεση είναι συντριπτική, η επικοινωνία είναι τρομερά δύσκολη καθώς το GPS και το WiFi δε λειτουργούν μέσα στον βυθό, και το αλμυρό νερό καταστρέφει τα ηλεκτρονικά».

Όπως γράφει ο Νταβέ, «το λογισμικό μπορεί να παρακολουθεί χιλιάδες μεμονωμένα ψάρια στο πέρασμα του χρόνου, να παρατηρεί και να καταγράφει συμπεριφορές όπως είναι η διατροφή, αλλά και να συλλέγει περιβαλλοντικές πληροφορίες όπως είναι η θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου. Τέτοιου είδους πληροφορίες δίνουν στους καλλιεργητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την υγεία των ψαριών τους και να παίρνουν πιο έξυπνες αποφάσεις για τη διαχείριση των εγκαταστάσεών τους, όπως για παράδειγμα πόση τροφή να βάλουν, κάτι που ελπίζουμε πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο του κόστους όσο και της μόλυνσης».

Επιπλέον, τα ψάρια έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με άλλες πηγές ζωικής πρωτεΐνης και παίζουν κρίσιμης σημασίας ρόλο στη διατροφή τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων σήμερα, οπότε αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τους ωκεανούς.

«Καθώς επικυρώνουμε την τεχνολογία μας και μαθαίνουμε περισσότερα για το περιβάλλον των ωκεανών, σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε σε άλλους τομείς και προβλήματα, με τη βοήθεια ειδικών στην υγεία του ωκεανού και άλλων οργανισμών που επιθυμούν να βρουν νέες λύσεις για την προστασία και συντήρηση αυτού του πολύτιμου πόρου», γράφει ο Νταβέ.

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη