N. Μηταράκης: Ανοίγει το 1ο Κλειστό Κέντρο Υποδοχής – Νέα μέτρα αποσυμφόρησης στα νησιά (video)

N. Μηταράκης: Ανοίγει το 1ο Κλειστό Κέντρο Υποδοχής μεταναστών – Νέα μέτρα αποσυμφόρησης στα νησιά

«Θέμα μερικών ημερών να λειτουργήσει το κλειστό κέντρο στο στρατόπεδο Βασιλειάδη στις Σέρρες όπου θα μεταφερθούν αυτοί [σ.σ. οι μετανάστες] που μπήκαν από 1η Μαρτίου 2020, οπότε ισχύει η αναστολή του ασύλου με ΠΝΠ του υπουργικού Συμβουλίου», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «τα πρόσωπα αυτά θεωρούμε μπήκαν παράνομα στη χώρα μας υποβοηθούμενα από τη γείτονα χώρα και δεν ανταποκρίνονται στο προσφυγικό προφίλ της ατομικής προσπάθειας να διαφύγουν από έναν κίνδυνο. Αντιθέτως, τους εκμεταλλεύεται ακούσια ή εκούσια η Τουρκία και με αυτή τη λογική, βάσει του νόμου, αυτοί δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτημα ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η λειτουργία του κέντρου είναι προσωρινή και ότι στόχος είναι οι μετανάστες που έχουν μπει τις τελευταίες λίγες μέρες να επιστραφούν στις χώρες τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς έχει εξασφαλιστεί η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες καταγωγής, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι είναι « θέμα που πρέπει να λειτουργήσουμε με την ΕΕ, στα πλαίσια των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν αλλά και διμερείς συμφωνίες με τα κράτη από τα οποία έχουν προέρθει, είτε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης».

Όσον αφορά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και τις ισχυρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «όταν ήρθαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να δουν τον πρωθυπουργό, όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι καλύτερες οι κλειστές δομές από τις ανοιχτές».

«Υπήρχε μια δυσπιστία κατά πόσο οι κλειστές δομές θα αντικαταστήσουν τις ανοιχτές. Σε αυτό η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: οι κλειστές δομές που σχεδιάζουμε είναι για να αντικαταστήσουν τις ανοιχτές», τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, αντιλαμβάνονται όλοι όμως ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανοχύρωτοι ως χώρα, ειδικά στην περίπτωση που βλέπουμε πως η Τουρκία οργανωμένα πιέζει τα σύνορά μας».

Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι αύριο Πέμπτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει δύο ακόμη ενέργειες αποσυμφόρησης, ότι όσοι έχουν ήδη πάρει άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα πλέον παραμονής στα κέντρα, θα είναι υποχρεωτική η μεταφορά τους και θα αποσυμφόρηση δομών, ξενοδοχείων και διαμερισμάτων που καλύπτονται πλέον από ανθρώπους που δεν δικαιούνται παροχές.

«Επίσης, θα πάρουμε από τα νησιά τις επόμενες μέρες, όσους έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 1/1/2019, καταρρίπτοντας το επιχείρημα κάποιων στις τοπικές κοινωνίες ότι θα γίνουν μόνιμες κοινότητες παραμονής μεταναστών. Η μέγιστη παραμονή είναι αυτήν τη στιγμή στους 14 μήνες, στόχος μας είναι μέσα στο 2020 αυτό να πέσει κάτω από τους έξι μήνες. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου