Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ε.Ε για στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό (video)

Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ε.Ε για στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό (video)

Στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα αρχίσει στις Βρυξέλλες, το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης εστιάζοντας στην κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τη συζήτηση για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης της Ελλάδας, μετά και τη χθεσινή επίσκεψη των τριών επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Θετική στάση αναμένεται να τηρήσει και η Γερμανία, μετά το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών της Χορς Ζεεχόφερ, πως «ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε τα γερμανικά σύνορα είναι ανοιχτά, υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις.» Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε , που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν τον κοινοτικό Τύπο για τη διάσταση της οργανωμένης προώθησης μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τις δράσεις προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος για το μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα άμεσα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, που θα συζητηθεί στο αποψινό Συμβούλιο υπουργών για τη Μετανάστευση.

Οι προτάσεις αφορούν σειρά μέτρων για την επιχειρησιακή και χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας ως έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τα κράτη μέλη η χθεσινή αναγγελία της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν για παροχή έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ με άμεση εκταμίευση,τα υπόλοιπα 350 θα προκύψουν από τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως είπε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Επιπλέον, υποστήριξη της παρουσίας της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με μια αλλαγή στην εντολή της, να συνδράμει και στις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους,παράλληλη ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης, παροχή τεχνικού υλικού, αλλά και υλικού υποστήριξης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και αύξηση του δυναμικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση στην επεξεργασία των αιτήσεων

Ακόμη, η Ελλάδα ζητά τη μεσολάβηση της ΕΕ σε τρίτες χώρες ώστε να επισπευσθούν οι συμφωνίες επιστροφής υπηκόων τους που δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ. Δηλαδή άμεση επιστροφή των οικονομικών μεταναστών.

Το κλίμα είναι πολύ θετικό υπέρ της Ελλάδας, καθώς τα κράτη μέλη θέλουν να σταματήσει η μεταναστευτική ροή με γρήγορες ενέργειες ώστε να αποτραπεί μια επακόλουθη ανεξέλεγκτη δευτερογενής μετανάστευση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική Γιοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ολοκλήρωσαν την διήμερη επίσκεψή τους στην Άγκυρα, όπου συζήτησαν για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία και τις ροές προσφύγων προς και από την Τουρκία, επισημαίνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια προσέγγιση που θα προσφέρει μια κοινή πολιτική πορεία προς τα εμπρός, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Συρία και να τερματιστούν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού. «Η αυξημένη πίεση στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες δεν θα δώσουν απαντήσεις», δήλωσε ο Γιοζέπ Μπορέλ.
Ενώ, ο Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς, ανακοίνωσε 170 εκατομμύρια € ανθρωπιστικής βοήθειας για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πιο ευάλωτους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη βορειοδυτική Συρία.

Θετική στάση αναμένεται να τηρήσει και η Γερμανία, μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών της ο Χορς Ζεεχόφερ, με μήνυμά του στο twitter, έγραψε ότι «ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε τα γερμανικά σύνορα είναι ανοιχτά, υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις.» Όπως γνωστοποίησε ο Χορς Ζεεχόφερ, προωθεί και πρόταση για συμμαχία των πρόθυμων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για να δεχθούν να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους τα 5.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα , που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για ξεκάθαρη αναδίπλωση του Ζεεχόφερ, γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν κάθετα αντίθετος να συζητήσει το θέμα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε , που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ. Θα είναι εκεί και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα έχουν όλοι ενημέρωση από πρώτο χέρι από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι ζήτησε από την Άγκυρα να μην ενθαρρύνει άλλους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς τα Ευρωπαϊκά σύνορα, περιέγραψε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατ΄επέπταση στα Ευρωπαϊκά, όπως είπε χαρακτηριστικά, ως απαράδεκτη και ότι θα δοθεί βοήθεια ύψους 60 εκατ. Ευρώ στην Άγκυρα για το προσφυγικό.
Συνάντηση έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, για το προσφυγικό και τη Συρία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος, Άννα Παπασωτηρίου

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη