Μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό-Μητσοτάκης: Δεν πέρασαν οι απειλές Ερντογάν

Μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό-Μητσοτάκης: Δεν πέρασαν οι απειλές Ερντογάν

Μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών για να προστατευθούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα έστειλαν από τον Έβρο οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μετά την επίσκεψή τους στην Ελληνική συνοριογραμμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από το πρωί στον Έβρο όπου μαζί με την ηγεσία της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, επιθεωρούν την κατάσταση τα χερσαία σύνορα.

Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία ενώ προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ». Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας».

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε πως θα τηρηθεί η νομιμότητα στα Ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και Ευρωπαϊκά ενώ έστειλε μήνυμα ότι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευθούν.

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ