Εβρος : Συλλήψεις δημοσιογράφων από Τούρκους στα σύνορα – Τι καταγγέλλει η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών

Η τουρκική κυβέρνηση συλλαμβάνει και δημοσιογράφους που προσπαθούν να καταγράψουν τα γεγονότα – Συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη η δημοσιογράφος του Mega, Σοφία Καρτάλη

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα. Μετά το άνοιγμα των συνόρων για τις προσφυγικές ροές, που έχουν προκαλέσει τεταμένη κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση συλλαμβάνει και δημοσιογράφους που προσπαθούν να καταγράψουν τα γεγονότα.

Όπως έγινε γνωστό έως τώρα έχουν συλληφθεί εννέα δημοσιογράφοι από την τουρκική πλευρά.

Οι Τούρκοι συνέλαβαν και τη δημοσιογράφο του MEGA Σοφία Καρτάλη, με την κατηγορία ότι μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Η δημοσιογράφος αφού βρέθηκε στα κρατητήρια της Αδριανούπολης για αρκετές ώρες στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της ασκηθεί καμιά δίωξη.

Την υπόθεση παρακολουθούσαν από την αρχή στενά οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, οι οποίες όρισαν από την πρώτη στιγμή δικηγόρο στο πλευρό της ελληνίδας δημοσιογράφου.

Πρόκειται για τη δεύτερη δημοσιογράφο που συλλαμβάνουν με την ίδια κατηγορία οι Τούρκοι. Είχε προηγηθεί προχθές η σύλληψη της δημοσιογράφου Μαρίας Ζαχαράκη που εργάζεται για ελληνικά και κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Μπαράζ συλλήψεων δημοσιογράφων

Με ανάρτησή της στο Twitter η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στην Τουρκία καταγγέλλει πως στην ίδια περιοχή εργάζονται και Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όμως δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τους ξένους.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της αναφέρεται: Καταδικάζουμε τη σύλληψη ξένων ανταποκριτών σε στρατιωτικά σημεία, ενώ εργαζόμενοι τουρκικών μέσων στα ίδια σημεία δεν συλλαμβάνονται. Το επιχείρημα πως πρόκειται για «σημείο υψηλής ασφαλείας» μοιάζει κάπως προκατειλημμένο δεδομένου του ότι έχουν επίσης συλληφθεί Τούρκοι που εργάζονται σε ξένα μέσα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις εθνικότητες των συλληφθέντων. Κατά πηγές, μεταξύ αυτών είναι και ένας Βρετανός ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αστυνομία, είχε θέσει υπό κράτηση πριν από λίγα 24ωρα τον αρχισυντάκτη του Sputnik της Τουρκίας, Μαχίρ Μποζτεπέ (Mahir Boztepe), λίγες ώρες αφότου οι τουρκικές Αρχές προσήγαγαν υπαλλήλους του διεθνούς πρακτορείου.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μποζτεπέ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας έρευνας για «προσβολή του τουρκικού έθνους και του τουρκικού κράτους» και «επίθεση στην ενότητα του Κράτους και την ακεραιότητα της χώρας».

Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν έρευνες στα κεντρικά γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στην Αγκυρα και συνέλαβαν ακόμη 3 δημοσιογράφους.

Ο Μαχίρ Μποζτεπέ «αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέθεσε στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη» εξηγεί το ρωσικό πρακτορείο σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

Η αποφυλάκιση του δημοσιογράφου έγινε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και η σύλληψη του επικεφαλής του Sputnik, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν και οι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι του Sputnik.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ διατύπωσε τους φόβους για «περαιτέρω επιπλοκή» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με το περιστατικό που συνέβη με το Sputnik.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «καταδίκασε» στο Twitter «τις απειλές και την απόπειρα επίθεσης» εναντίον των δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία και «κάλεσε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων ανταποκριτών».


Αφήστε μια απάντηση