Mέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό – Συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Mέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό – Συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα προληπτικά μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, που μετρά τέσσερα κρούσματα. Όπως ανακοινώθηκε, αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς και όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, ενώ κλειστά θα μείνουν την Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Αχαρνών προκειμένου να γίνει απολύμανση. Εξάλλου, επέστρεψαν από το Λονδίνο οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών και θα παραμείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα παρέμειναν δύο παιδιά και περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Την ίδια ώρα, σε «πολύ υψηλό» αύξησε το επίπεδο της απειλής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 80.000 στην Κίνα και πάνω από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο. 60 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στη Γερμανία, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Μονακό, ενώ οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τρία κρούσματα άγνωστης προέλευσης σε Καλιφόρνια και Όρεγκον. Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία, που μετρά 21 νεκρούς, και αποφάσισε να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που είχε προγραμματιστεί τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας.

Στην Κίνα, το σύνολο των θυμάτων ανέρχεται σε 2.835, ενώ στη Νότια Κορέα, που μετρά 17 νεκρούς, καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων, ξεπερνώντας τα 2.900. Οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 5 τρισ. ευρώ χάθηκαν διεθνώς από τα χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα, λόγω της επιδημίας.

Τα πιθανά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας συζητήθηκαν την Παρασκευή 28/2 σε σύσκεψη στο Μαξίμου, με τον ΥΠΟΙΚ να έχει ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποτίμηση των επιπτώσεων και την ανάληψη κοινών δράσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία προγραμματιζόταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας, εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν σχέση με την επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε χθες Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

«Καθώς η διεθνής κοινότητα εργάζεται για να καταπολεμήσει τον νέο κοροναϊό, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τους εταίρους τους στον ASEAN, έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να αναβάλλουν τη σύνοδο με τους ηγέτες του ASEAN», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «αδημονεί» να βρεθεί η ευκαιρία για «μια σύνοδο στο μέλλον».

Πηγές: A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

Σχετική είδηση: Κορονοϊός: Ιχνηλατείται η πορεία των νοσούντων-Μέτρα προφύλαξης-Αναστέλλονται τα επισκεπτήρια (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση