«Σημάδια στην ομίχλη» στο VAULT – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Παπαδόπουλο

«Σημάδια στην ομίχλη» στο VAULT – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Παπαδόπουλο

Το θεατρικό έργο του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Stephen Sachs, «Σημάδια στην ομίχλη», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, παρατείνει τις παραστάσεις του στον πολυχώρο VAULT, έως την Κυριακή 12 Απριλίου.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για τη «συναρπαστικά έξυπνη κωμωδία», που έχει ανεβεί στο Duchess Theatre του Λονδίνου με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, για τη δική του προσέγγιση στο έργο του Sachs, καθώς και για τα πολύ θετικά μηνύματα που λαμβάνει από το κοινό, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο σκηνοθέτης της παράστασης, Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

H ανατρεπτική κωμωδία του Stephen Sachs έχει παρουσιαστεί στο Duchess Theatre  του Λονδίνου με δύο σπουδαίους ηθοποιούς.  Επηρεάζει αυτό τη δική σας σκηνοθετική προσέγγιση;

Η παράσταση του Λονδίνου στάθηκε η αφορμή να γνωρίσω αυτό το υπέροχο έργο του  Stephen Sachs, την είδα και με εντυπωσίασε η δύναμη του κειμένου. Ήθελα πολύ να σκηνοθετήσω αυτό το έργο στην Ελλάδα, το μετέφρασα και φέτος η επιθυμία μου έγινε πραγματικότητα. Δουλεύω πολύ και σχολαστικά με τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζομαι, και το χτίσιμο των χαρακτήρων πλάθεται ανάλογα με το έμψυχο υλικό που έχω στα χέρια μου. Οι παραστάσεις που μπορεί να δω είναι ένα ενδεχόμενο κίνητρο για να ασχοληθώ με ένα έργο που δεν γνωρίζω ή δεν έχει τύχει να έχω διαβάσει, αλλά πρωταρχικά είναι το ίδιο το έργο που πυροδοτεί τη φαντασία μου και οδηγεί την έμπνευσή μου, θέλοντας, όμως, να αποτυπώσει μια προσωπική κατάθεση, πάντα σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου. Εξάλλου, πάντα με συγκινεί η αυθεντικότητα και η δύναμή της απέναντι σε οτιδήποτε πλαστό, μη αυθεντικό, για την οποία γίνεται λόγος στο ίδιο το έργο.

Ποια είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτει το έργο;

Η προσωπική αλήθεια απέναντι στα κατασκευασμένα πρότυπα και ψεύδη που καλούμαστε να αποδεχτούμε, πολλές φορές να θαυμάσουμε και συχνά να υιοθετήσουμε. Η αξία της ανεκτίμητης και εντελώς προσωπικής σχέσης που δημιουργείται με ανθρώπους και αντικείμενα, ανεξαρτήτως των όσων επιδιώκει η κοινωνία μας να εξυψώσει στη σφαίρα του ιδανικού. «Πολλές φορές ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας. Το να ζεις με ένα ψέμα σε όλη σου είναι πραγματικά ανυπόφορο» λέει ο Sacks στο έργο.

Πώς υποδέχεται το κοινό την παράσταση; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;

Είναι πραγματικά μεγάλη ευτυχία που το έργο βρίσκει θετική ανταπόκριση και συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του σ’ έναν από τους πιο όμορφους θεατρικούς χώρους της Αθήνας τον Πολυχώρο Vault. Χαίρομαι που έχουν γραφτεί τόσο υπέροχα λόγια για την παράστασή μας, τόσο εξαιρετικά σχόλια και κριτικές για τις ερμηνείας της Ράνιας (Σχίζα) και του Νίκου (Παντελίδη) και όλους τους άξιους συνεργάτες μας. Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας αρχές Νοέμβρη και οι παραστάσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι και τις 12 Απριλίου, ενώ μας ενδιαφέρει και η παρουσίαση του έργου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εξάλλου, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος παραστάσεων με τον Δημήτρη Διακοσάββα στον ρόλο του διάσημου εκτιμητή Λάιονελ Πέρσι, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Νίκο Παντελίδη, που λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να συνεχίσει (ο πρώτος κύκλος παραστάσεων ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου).

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σχέδιά σας;

Τη φετινή χρονιά συνεχίζω τη διδασκαλία μου, στο μάθημα της Σκηνοθεσίας, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, γεγονός που αποτελεί για εμένα μια πολύ σημαντική εμπειρία. Συγκινητική και πολύτιμη για πολλούς λόγους. Ταυτόχρονα είμαι μέλος μιας δυνατής ερευνητικής ομάδας που θα ασχοληθεί με την πρόσληψη το film noir στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εργάζομαι ως συνεργάτης-θεατρολόγος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκηνοθετικά οργανώνω τα επόμενα θεατρικά μου «ταξίδια», που βασίζονται σε σπουδαία κείμενα και που θα σταθούν η αφορμή για συναντήσεις με ωραίους και αξιόλογους ανθρώπους, παλιότερους και νέους συνεργάτες.

Λίγα λόγια για το έργο

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η συγκινητική και ανατρεπτική κωμωδία του Στίβεν Σακς θέτει ερωτήματα για τη φύση της τέχνης και τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τη συνάντηση δύο ταξικά διαφορετικών κόσμων. Ένα έργο γεμάτο ιδέες και συναισθήματα που αφήνουν σημάδια φωτεινά και ανεξίτηλα μέσα στην ομίχλη.

Η Μοντ Γκούντμαν (Ράνια Σχίζα), μια άνεργη μπαργούμαν, ζει σε ένα trailer park στο Bakersfield της Καλιφόρνια. Όταν αγοράζει για μερικά δολάρια από ένα μαγαζί με παλιά αντικείμενα έναν πίνακα ζωγραφικής, κανείς δεν πιστεύει ότι στα χέρια της μπορεί να βρίσκεται ένα από τα αριστουργήματα του διάσημου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Καλώντας από τη Νέα Υόρκη έναν από τους καλύτερους εκτιμητές έργων τέχνης στον κόσμο, τον Λάιονελ Πέρσι (Δημήτρης Διακοσάββας), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αποκαλύψεις που θα φέρει στο φως η συνάντησή τους.

Συντελεστές

Κείμενο: Stephen Sachs

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Video: Στέφανος Κοσμίδης

Ηχητικά τοπία: Λιάνα Τζερεφού

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Θεοδωρίδου

Φωτογραφίες παράστασης: Στέλιος Δανιήλ, Γεωργία Σιέττου

Διανομή: Ράνια Σχίζα, Δημήτρης Διακοσάββας

Ημέρες παραστάσεων: Έως την Κυριακή 12 Απριλίου, κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:30

Διάρκεια: 90′ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 13€

Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10€

Ατέλειες: 5€

Πολυχώρος VAULT

Μελενίκου 26, Γκάζι

Τηλ: 213 0356472

   

www.ert.gr

Ασπασία Κακολύρη