«Πιο λυπημένη η κοινωνία χωρίς τη φωνή της»-Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την ‘Αλκη Ζέη

«Πιο λυπημένη η κοινωνία χωρίς τη φωνή της»-Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την ‘Αλκη Ζέη

Με ένα tweet αποχαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Άλκη Ζέη. «Η γιαγιά Άλκη», όπως ήθελε να τη λέμε, δεν είναι πια εδώ. Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της, πιο λυπημένη η κοινωνία μας χωρίς τη φωνή της. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής για την Άλκη Ζέη

Σήμερα τα ελληνικά γράμματα σημειώνουν άλλη μια πολύ σημαντική απώλεια. Η εμβληματικότερη ίσως συγγραφέας της μεταπολεμικής νεανικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, η Άλκη Ζέη ξεκίνησε άλλο ένα μεγάλο ταξίδι.

Με την ευαίσθητη γραφή της συγκίνησε γενιές ελληνόπουλων και συντρόφεψε τα πρώτα λογοτεχνικά μας αναγνώσματα. Μια αγωνίστρια της ζωής, μετέτρεψε τα βιώματα της γενιάς της, της Κατοχής, της εξορίας, του επαναπατρισμού, της δεύτερης εξορίας, σε δημιουργία και φως. Υπηρέτησε το δύσκολο είδος της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, με εξαιρετικό τρόπο.

Η ελληνική λογοτεχνία της οφείλει γενιές αναγνωστών και εμείς αποχαιρετούμε την αγαπημένη συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων, των παιδικών χρόνων όλων μας.

Η υπουργός Πολιτισμού για τον θάνατο της Άλκης Ζέη:
«Με το έργο της και τη δημιουργική κοινωνική της παρουσία, η ‘Αλκη Ζέη χαρακτήρισε και άφησε το αποτύπωμά της σε μια ολόκληρη κατηγορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μαζί της μεγάλωσαν διαδοχικά γενεές. Γιαγιάδες και παππούδες, αλλά και τα παιδιά τους, γονείς οι ίδιοι σήμερα, και τα δικά τους παιδιά» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα