Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία-Εκκλήσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για άμεση κατάπαυση

Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία-Εκκλήσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για άμεση κατάπαυση

Κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Συρία, καθώς μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό της Ιντλίμπ από στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες. Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας, με τον τουρκικό στρατό ξηράς να βομβαρδίζει θέσεις του συριακού στρατού, ενώ ανάλογες επιδρομές πραγματοποίησαν και μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν κι ένα στρατιωτικό κονβόι στην ανατολική πλευρά της Ιντλίμπ. Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ απευθύνουν ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ενώ οι εξελίξεις εξετάστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα στην Ιντλίμπ και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση». Η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου ανέφερε ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε. Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από την Ουάσινγκτον και το Στέητ Ντιπάρτμεντ που εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, ενώ επεσήμανε, για ακόμα μια φορά, ότι βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας.

Σχετική είδηση: Συρία: Τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στην Ιντλίμπ – «Απάντηση» Ερντογάν με βομβαρδισμούς
Κατάπαυση πυρός στη βορειοδυτική Συρία ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου