Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές μετά τα μνημόνια

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές μετά τα μνημόνια

Για εικόνες «χάους», «γενικευμένη ανασφάλεια» και «ανευθυνότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραπλάνησε» τούς συνταξιούχους.

«Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα. Παράγετε περισσότερη ανασφάλεια και φόβο απ’ όση μπορεί ο μέσος Έλληνας πολίτης να καταναλώσει», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «θυσιάσει τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας».

«Την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει εθνική ομοψυχία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εσείς μετατρέπετε τα ακριτικά νησιά μας σε πεδία εμφύλιας σύρραξης» είπε, κάνοντας λόγο για ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Επιπρόσθετα, επανέλαβε την έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει «στρατηγική» στο προσφυγικό και να εγκαταλείψει τον «αυταρχισμό» προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα διαλόγου για την κοινή κατάρτιση «ενός αναγκαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικής κρίσης».

Περνώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραπλάνησε» τούς συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά. «Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού», είπε και αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία του νομοσχεδίου που θα επιφέρουν μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένης της «κατάργησης της 13ης σύνταξης» και αυξήσεις «μονάχα στους λίγους που βγαίνουν στη σύνταξη με μέσο μισθό 3.500 ευρώ».

«Σε αυτό το νομοσχέδιο ευνοούνται τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι άλλοι, με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξαπατημένοι και παραπλανημένοι, χάνουν», είπε συνοψίζοντας, ενώ υποστήριξε ότι «η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγικός σχεδιασμός» που «ωφελεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Τόνισε επίσης, ότι «απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όχι για να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για να δώσει λύσεις και διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τη χώρα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ