Κομοτηνή: Ουσιαστικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας αν. Μ.Θράκης στη Ροδόπη

Κομοτηνή: Ουσιαστικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας αν. Μ.Θράκης  στη Ροδόπη

«Το ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας είναι γνωστό, το έχετε επιδείξει. Έχει φανεί, όχι μόνο στις συναντήσεις που έχουμε μαζί σας, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με έργα συγκεκριμένα.» ανέφερε ο περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής του παρουσίας στην Κομοτηνή. Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από δράσεις και έργα που η ίδια η Περιφέρεια εκτελεί στην ΠΕ Ροδόπης.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια, τον τουρισμό, την στήριξη του Πρωτογενούς τομέα, την υλοποίηση των υποδομών. Όπως είπε δίνονται σημαντικοί πόροι για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την χρηματοδότηση οκτώ επενδυτικών προγραμμάτων, όπως επίσης και προγραμμάτων στήριξης κι αξιολόγησης του αγροτοδιατροφικού τομέα. Παράλληλα, σημείωσε ότι «μπορούν να υποβληθούν εκ νέου φάκελοι προς αξιολόγηση, καθώς τα προγράμματα θα προκηρυχθούν εκ νέου, και θα μπορούν να εξεταστούν νέες ιδέες, από νέους ανθρώπους.»

Αναφερόμενος ο κος Μέτιος στην ενέργεια στάθηκε στις επενδύσεις που γίνονται για τη δημιουργία του δικτύου φυσικού αερίου. «Τις επόμενες μέρες», όπως είπε, «ξεκινούν και οι πρώτες δημοπρατήσεις, δημοπρατήσεις που θα κάνει η ΔΕΔΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια.» Σε αναφορά του για τον τουρισμό σημείωσε την χρηματοδότηση σημαντικών μνημείων στον τόπο, όπως το ιστορικό κάστρο της Κομοτηνής, η Παναγία και το Ιμαρέτ κ.α. Αλλά και στο Ειδικό Χωροταξικό, για το οποίο το επόμενο διάστημα εκπονείται η μελέτη, για όλα τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για να εντοπιστεί πού μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις.

Μιλώντας για τον Πρωτογενή Τομέα ο κος Μέτιος ανάφερε ότι διατίθενται πόροι για αναδασμούς, αρδευτικά δίκτυα, για ταμιευτήρες, για φράγματα μικρότερα ή μεγαλύτερα. Σημείωσε ότι ολοκληρώνεται το Φράγμα στο Ιάσιο με 1εκ 200.000 και εκπονείται η μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα στο συγκεκριμένο φράγμα.
«Έργο μεγάλο, μεγάλο αρδευτικό, μεγάλο φράγμα» είπε αναφερόμενος στο φράγμα του Κομψάτου, ένα έργο που μπήκε στο αρχείο, όπως είπε ενημερώνοντας και τον κ. Βορίδη. Μίλησε για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για να αιτιολογηθεί το αίτημα της Περιφέρειας προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Μιλώντας για τις ζημιές σε καλλιέργειες λόγω των καιρικών συνθηκών ο κος Μέτιος έβαλε το θέμα της στήριξης των αγροτών σημειώνοντας ότι « το εισόδημα μειώθηκε» κάνοντας έκκληση να στηριχθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.

Μιλώντας για τις υποδομές σημείωσε ότι: ο προϋπολογισμός φτάνει 100 εκ. ευρώ. Και εξήγησε ότι: εγκρίθηκε από την οικονομική Επιτροπή και μέσα στις 50 μέρες δημοπρατείται ο δρόμος Μαρώνεια- Δικέλλα που θα ενώσει το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης και του Έβρου, ένας δρόμος 13,5 εκ. ευρώ, που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Αναφέρθηκε στο Δρόμο: Πανεπιστημιούπολη- Κάλχα- Γρατινή- Φιλύρα- Αρριανά, ένας κεντρικός περιφερειακός δρόμος, που τέμνεται από επτά ποτάμια. «Λύνουμε το θέμα με νέου τύπου Ιρλανδικές διαβάσεις στον Κάλχα και στον Δοκό έγιναν, υπογράφτηκε η σύμβαση στο Αμυγδαλόρεμα, στην Γρατινή. Στο Βοζβόζη θα υπογραφεί σε δύο μήνες και στο Ποντικόρεμα, υποβλήθηκαν ενστάσεις, μια κάποια καθυστέρηση, θα υπογραφεί σύντομα. Η γέφυρα στο Λίσσο ήδη κατασκευάζεται , λύνουμε έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορούσε τον Νομό Ροδόπης εδώ και πολλές δεκαετίες.» τόνισε ο κος Μέτιος. Επίσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι: Χρηματοδοτείται ο δρόμος προς το Παπίκιο, προς τη Μονή, σε δύο μήνες δημοπρατείται το έργο, όπως και ο δρόμος Κοπτερό- Ίασμος , η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει τον Αύγουστο.

Τέλος, αναφερόμενος στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου ο κος Μέτιος ανέφερε ότι δίνονται από την περιφέρεια 5 εκ ευρώ ώστε να κατασκευαστεί η πρόσβαση στο νέο νοσοκομείο από το δρόμο προς Σώστη και Ίασμο και από την μεριά της Αιγείρου, ενώ χρηματοδοτείται η σύνδεση με την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό.
Φώτο: Ο κος Χρήστος Μέτιος ενημέρωνει τον Πρωθυπουργό ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-video: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου