Χρηματιστήριο : Βουτιά άνω του 6% για τον γενικό δείκτη

Απώλειες οι οποίες ξεπέρασαν το 6% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα, με τα κρούσματα κοροναϊού στην Ιταλία να αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση.

Οι φόβοι για τις συνέπειες του κοροναϊού αυξάνονται μετά και τους  τέσσερις θανάτους που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, με τις διεθνείς αγορές να βυθίζονται.

Οι ανησυχίες έγκειται στις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τα μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία και στο εμπόριο, καθώς πολλές από τις δραστηριότητες έχουν ανασταλεί λόγω καραντίνας.

Η αγορά διέσπασε εύκολα καθοδικά τις τεχνικές στηρίξεις που υπήρχαν στις 880 και 860 μονάδες και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από το επίπεδο των 840 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 12:20, διαμορφώνεται στις 833,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,10%.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι και το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από υψηλό τζίρο. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 56,78 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,96%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,05%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,79%), της ΔΕΗ (-9,42%), της Jumbo (-8,24%), της Ελλάκτωρ (-8,19%) και της Εθνικής (-7,84%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,01%) και των Κατασκευών (-7,89%).

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι μόλις 5 μετοχές κινούνται ανοδικά, 97 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Ξυλεμπορία(κ) +18,82% και Λανακάμ(κ) +9,17%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Μαθιός Πυρίμαχα-26,09% και Fieratex-24,65%.

Τα ομόλογα

Η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού ο οποίος χτύπησε την πόρτα της Ιταλίας και πλησιάζει έτσι τα σύνορα της Ελλάδας χαλάει το κλίμα και στα ελληνικά ομόλογα τα οποία το τελευταίο διάστημα είχαν δείξει ισχυρές αντιστάσεις έναντι των διεθνών ανησυχιών.

Η έντονη συσχέτιση που είχαν στο παρελθόν τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, επιστρέφει σήμερα, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της γειτονικής χώρας να εκτοξεύονται κατά 8% και στο 0,98% που αποτελεί υψηλό δύο εβδομάδων, ενώ στο 1,023% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με άνοδο της τάξης του 6% από τα επίπεδα της Παρασκευής, επίσης σε υψηλά δύο εβδομάδων. Αντίθετα, μικρές μεταβολές σημειώνονται στα ελληνικά 5ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να κινείται στο 0,345% με άνοδο 0,6%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση