Υπάρχει ελπίδα όσο είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε ένα παιδί που πεινάει και κρυώνει

Υπάρχει ελπίδα όσο είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε ένα παιδί που πεινάει και κρυώνει

Ελλάδα Φεβρουάριος 2020.

Η είδηση ότι ένας μαθητής, διαβάζει υπό το φως των κεριών, υποσιτισμένος και διαβιών υπό  ακατάλληλες συνθήκες (χωρίς ρεύμα,θέρμανση και επαρκές φαγητό, κ.α) κινητοποίησε την κοινωνία των πολιτών από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο, ενώ βροχή πέφτουν τα τηλέφωνα και τα μηνύματα για να δουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν τον 15χρονο μαθητή και την 51χρονη μητέρα του, η οποία είναι άνεργη και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 300€ το μήνα.

Από την περασμένη Παρασκευή που έγινε γνωστή η είδηση, η ΕΡΤ Βόλου, συλλέγει πληροφορίες και έχει συνομιλήσει με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ώστε να ενημερώσει για την πορεία εξέλιξης του θέματος.

Οι  πληροφορίες, αναφέρουν ότι έχουν επιληφθεί όλες οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, στην γνώση των οποίων έγινε γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η  μονογονεϊκή οικογένεια μέσω των δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, αφού μέχρι τώρα ουδέποτε η μητέρα είχε έρθει σε επαφή με τις  κοινωνικές υπηρεσίες, την εκκλησία ή άλλο κοινωνικό φορέα υποστηρίξεις, παρά το γεγονός ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι άνεργη.

Από την άλλη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, ερωτηθείς για το τι ισχύει τελικά και για το αν είχε υποπέσει την αντίληψη των εκπαιδευτικών  του σχολείου που φοιτά ο μαθητής  η κατάσταση, υποστήριξε πώς όχι, ωστόσο δήλωσε ότι  η διερεύνηση του θέματος έχει ανατεθεί στη Διευθύντρια του Γυμνασίου και ότι ο 15χρονος μαθητής,  είναι ένας από τους 222 μαθητές που λαμβάνει δεκατιανό, μέσω του σχετικού προγράμματος της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι προσωρινά το σπίτι του 15χρονου ηλεκτροδοτείται, αφού η  ΔΕΗ μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα επανασύνδεσε χθες  το πρωί το ρεύμα, ζητώντας από την 51χρονη μητέρα να αλλάξει πάροχο, καθώς χρωστάει στο δημόσιο φορέα ηλεκτρισμού  7000 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές η μητέρα αρνείται να αλλάξει πάροχο, γιατί όπως υποστηρίζει αν δεν βρεθούνε χρήματα για την μηνιαία διαβίωσή τους και πάλι θα βρεθεί να χρωστάει στην όποια εταιρία παροχής ρεύματος.
Από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν ειπωθεί διάφορα και υπήρξαν και κάποιες  αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την κατάσταση της οικογένειες, αλλά προφανώς δεν έχουν θέσει σε ένα ρεπορτάζ που ως κύριο στόχο έχει  την ευημερία και την ασφάλεια του ανήλικου παιδιού. Που ως κύριο στόχο έχει την προάσπιση της σωματικής και ψυχολογικής του υγείας. Τις συνθήκες διαβίωσής του. Το γονεϊκό περιβάλλον που το υποστηρίζει και αν μπορεί να το υποστηρίξει.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι άμεσα θα πρέπει να δοθούν επίσημες απαντήσεις και πορίσματα, ώστε η κοινωνία των πολιτών να γνωρίζει πώς και με ποιον τρόπο θα υποστηρίξει τον 15χρονο μαθητή.

Για την ώρα ο  αριθμός τραπεζικού  λογαριασμού που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα ή σε κάποια ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι προσωπικός λογαριασμός της μητέρας και όχι εγκεκριμένος λογαριασμός απορίας από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή (όπως προβλέπει ο νόμος σ αυτές τις περιπτώσεις). Η κατάθεση χρημάτων συνεπώς είναι με προσωπική ευθύνη του καθενός.

Ωστόσο και μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η κατάσταση, πολίτες έσπευσαν και σπεύδουν  να δώσουν χέρι βοήθειας, πηγαίνοντας τρόφιμα και διάφορα άλλα υλικά αγαθά στο σπίτι του παιδιού, ενώ συμμαθητές του 15χρονου παιδιού και οι οικογένειές τους έδειξαν την αλληλεγγύη τους.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης, πάντως υπήρξε και μια ανακοίνωση προερχόμενη από τον Πρόεδρο του Ορφανοτροφείου Βόλου Κώστα Θεοδώρου, δηλώντας ότι:
«Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η οικονομική κρίση της χώρας έχει φέρει πολλές οικογένειες σε θέση να αντιμετωπίζουν πολλά και δυσβάσταχτα προβλήματα, να στερούνται τα παιδιά τους το χαμόγελο και τη φροντίδα που δικαιούνται.
Το Ορφανοτροφείο Βόλου δηλώνει παρών στον μαθητή της Β’ Γυμνασίου που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα επιβίωσης, με την μητέρα του και προτίθεται  να φιλοξενήσει το παιδί με δυο τρόπους:
1. Με ανοιχτή φιλοξενία, δηλαδή να του προσφέρει φαγητό, καθαριότητα, ένδυση, ξεκούραση, μόρφωση, δραστηριότητες που επιθυμεί και μπορεί να έχει ένα παιδί μετά το σχολείο, το βράδυ να γυρίζει στη μητέρα του.
2. Με κλειστή φιλοξενία δηλαδή να του προσφέρει όλα  τα παραπάνω κι ένα δωμάτιο για τη διαμονή του και σε συνεννόηση με την κοινωνική υπηρεσία να μπορεί η μητέρα να τον επισκέπτεται.
Επίσης το ίδρυμα μπορεί να στηρίξει τη μητέρα και το παιδί ακόμα κι αν επιθυμούν μόνο τη σίτιση.
Η ανακοίνωση κλείνει υπογραμμίζοντας ότι «Η οικογένεια μας είναι έτοιμη να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά για τη μητέρα και το παιδί αν το επιθυμούν».

Τέλος για την όποια εξέλιξη επί του θέματος θα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ

www.ert.gr

ertweb