Ο φόβος του κορονοϊού σκεπάζει την Ιταλία – Οκτώ νεκροί στο Ιράν (video)

Ο φόβος του κορονοϊού σκεπάζει την Ιταλία – Οκτώ νεκροί στο Ιράν (video)

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία, που μετρά ήδη τρεις νεκρούς και 150 κρούσματα, στη Λομβαρδία, το Βένετο και το Πεδεμόντιο. Ο φόβος είναι διάχυτος, ενώ αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση εισόδου και εξόδου -πλην εξαιρετικών περιπτώσεων- από τις πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας τερματίστηκε άδοξα.

Η αστυνομία ήδη εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που αποφασίστηκαν στην έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις αρμόδιες αρχές. Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος από 12 πόλεις στη Λομβαρδία και το Βένετο, ακυρώνονται εκδηλώσεις, κλείνουν σχολεία, ενώ στη Βενετία διακόπτονται δύο μέρες νωρίτερα οι εορτασμοί του διασημότερου καρναβαλιού της χώρας.

Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε πως αν χρειαστεί θα ζητηθεί και η βοήθεια του στρατού για να αποκλειστούν περιοχές.

«Οι Ιταλοί δεν θα πρέπει να καταβληθούν από αισθήματα πανικού και στην παντελώς άχρηστη και αντιπαραγωγική κινδυνολογία» δήλωσε ο Κόντε.

Τα σουπερμάρκετ έχουν γεμίσει από κόσμο, που κάνει ουρές για να αγοράσει τα απαραίτητα.

Η Ιταλία καλείται να περιορίσει τον κορονοϊό πριν εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώνει πως έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα που λαμβάνονται.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία εξέδωσε την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, οι Γερμανούς που επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία συμβουλεύονται να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Εκτός από την Ιταλία, θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ιράν και τη Νότια Κορέα όπου υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα.

Οι Ιρανοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και αντισηπτικά χεριών. Το κόστος μιας μάσκας ξεπερνά τα 4 δολάρια.

Η χώρα μετρά τους περισσότερους θανάτους (8) από τον κοροναϊό μετά την Κίνα.

Σχολεία, Πανεπιστήμια και πολιτιστικά κέντρα παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, την ώρα που οι πολίτες ανησυχούν για την πληροφόρηση, η οποία παρέχεται από τις Αρχές.

Αρχής γενομένης από την Τουρκία, η μία μετά την άλλη χώρα που γειτνιάζει με το Ιράν κλείνει προσωρινά τα σύνορα.

Τα χερσαία σύνορά της με το Ιράν κλείνει και Αρμενία κλείνει «για δύο εβδομάδες» ενώ διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με την χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Νότια Κορέα μετά τους νέους θανάτους και κυρίως τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στο σαββατοκύριακο.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Υγείας ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την παραδοχή του ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess διέφυγαν, χωρίς να περάσουν από τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους.

Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού σε επιβάτες που επέστρεψαν από το Diamond Princess, εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως έγινε γνωστό, ο ιός μεταφέρθηκε στους επιβάτες κατά την παραμονή τους στο Diamond Princess και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο του NHS.

Στο Ισραήλ, περί τους 200 μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους από σήμερα και επί 14 ημέρες, αφού ήλθαν σε επαφή με νοτιοκορεάτες τουρίστες που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους και έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, καθώς η επιδημία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στο Ισραήλ.

Μείωση στους νεκρούς και τα κρούσματα εμφανίζει η Κίνα, την ώρα που περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Την εκτίμηση ότι ο COVID-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, έκανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, που δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου