Ν. Ζηλανδία: 18χρονος ακτιβιστής διεκδικεί την έδρα της πρωθυπουργού Άρντερν

Ν. Ζηλανδία: 18χρονος ακτιβιστής διεκδικεί την έδρα της πρωθυπουργού Άρντερν

Ένας 18χρονος ακτιβιστής για το κλίμα, ο Λουκ Ουιτζόν, θα είναι ο αντίπαλος της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν στην εκλογική της περιφέρεια, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αν καταφέρει να την κερδίσει, ο 18χρονος υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων – κάτι που φαντάζει αδύνατον- θα είναι ο νεαρότερος βουλευτής στην πολιτική  ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, μιας χώρας που ούτως ή άλλως ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών της είναι τα 50 έτη.

Η 39χρονη πλέον Άρντερν έγινε το 2017 η νεότερη ηγέτης κράτους και θεωρείται ιδιαίτερα φιλελεύθερη, προοδευτική και υπέρ του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα ζητήματα που κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία στη Νέα Ζηλανδία. Οι Νεοζηλανδοί σοκαρίστηκαν τους τελευταίους μήνες από τη στάχτη που έφτασε στη χώρα τους από τις πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στη γειτονική Αυστραλία.

Ο νεαρός πολιτικός, δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, καθώς ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι όταν διοργάνωνε τις πορείες των μαθητών για το κλίμα κάθε Παρασκευή.

Ερωτηθείσα η Άρντερν απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Ουιτζόν, όμως προέτρεψε τους νέους να συμμετέχουν στην πολιτική για να ακουστούν οι φωνές τους.

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη