Ερασιτέχνης ελέγχει synthesizer με τη σκέψη και το ρομποτικό χέρι του

Techblog.gr

Ο Bertolt Meyer είναι ένας καλλιτέχνης ηλεκτρονικής μουσικής ο οποίος γεννήθηκε χωρίς το μισό αριστερό του χέρι. Έχει περάσει όλη του τη ζωή χρησιμοποιώντας προσθετικά μέλη, μέχρι που τελικά κατέληξε στο να χρησιμοποιεί κάποιου τύπου ρομποτικό χέρι.

Με το πέρασμα των χρόνων, και χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, έκανε εγχειρήσεις οι οποίες του επέτρεψαν να συνδέσει τα μυϊκά νεύρα με ένα σύστημα ηλεκτροδίων. Το σύστημα αυτό του επιτρέπει να ελέγχει ένα μυοηλεκτρικό προσθετικό χέρι μέσω νευρικών ερεθισμάτων δίνοντας του τη δυνατότητα να πιάνει αντικείμενα.

Το ρομποτικό χέρι που ελέγχεται με τη σκέψη

Ο Meyer αναφέρει ότι η χρήση των modular synthesizers είναι ιδιαίτερα δύσκολη με ένα προσθετικό χέρι. Γι’ αυτό, ο μουσικός και YouTuber αποφάσισε να βρει έναν τρόπο για να συνδέσει το σύστημα ηλεκτροδίων του χεριού του με άλλα κυκλώματα.

Έτσι αποσυναρμολόγησε ένα παλιό προσθετικό χέρι και συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να μετατρέψει τις τιμές των ηλεκτροδίων σε τάση ελέγχου (CV) ώστε να ελέγξει ένα modular synthesizer με τη σκέψη του.

Καθώς αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στην προσπάθεια να ενισχύσει τα σήματα για τον έλεγχο του synthesizer, ζήτησε τη βοήθεια του Chrisi από το τεχνολογικό YouTube κανάλι KOMA Elektronik, και του άντρα του Daniel.

Ερασιτέχνης ελέγχει synthesizer με τη σκέψη και το ρομποτικό χέρι του

Οι τρεις άντρες δημιούργησαν μία συσκευή με το όνομα SynLimb η οποία συνδέεται με τα ηλεκτρόδια του προσθετικού μέλους και τοποθετείται εκεί που θα έμπαινε το ρομποτικό χέρι. Το SynLimb μετατρέπει τα σήματα των ηλεκτροδίων που συλλέγει το προσθετικό μέλος σε τάσεις ελέγχου (CV) ώστε να μπορέσει να ελέγχει τη συνθετική συσκευή.

Οπότε, το SynLimb επιτρέπει στον Meyer να συνδέει το προσθετικό μέλος απευθείας στο synthesizer και να ελέγχει διάφορες παραμέτρους μέσω νευρικών ερεθισμάτων που υπό κανονικές συνθήκες θα έλεγχαν το προσθετικό χέρι. Ο Meyer αναφέρει πως αισθάνεται σαν να ελέγχει το synthesizer με τις σκέψεις του.

Το πείραμα αυτό όχι μόνο επιτρέπει στον Meyer να εκφραστεί μουσικά, αλλά ανοίγει και νέες δυνατότητες για τη σύνδεση των δραστηριοτήτων του σώματος με νέες τεχνολογίες.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος