Ρομποτικές κατασκευές και ευφάνταστα projects για βιώσιμες πόλεις στο Π.Θ.

Ρομποτικές κατασκευές και ευφάνταστα projects για βιώσιμες πόλεις στο Π.Θ.

Τα ευφάνταστα πρότζεκτ τους προκειμένου να καταστούν οι πόλεις μας βιώσιμες κατέθεσαν 200 περίπου μαθητές από όλη τη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του προκριματικού διαγωνισμού Ρομποτικής και Καινοτομίας FLL 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο.

Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση με τη μορφή διαγωνισμού, στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Στον προκριματικό διαγωνισμό της Θεσσαλίας πήραν μέρος 19 ομαδες, εκ των οποίων οι 8 πρώτες θα πάρουν μέρος στον τελικό που θα γίνει τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη μαζί με αυτές που προκρίθηκαν από άλλους 4 προκριματικούς.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν οι Βιώσιμες Πόλεις και τα παιδιά κλήθηκαν, αφενός να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους πάνω σε υπάρχοντα προβλήματα, αφετέρου να μιλήσουν για τις θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας και βέβαια να διαγωνιστούν με τις ρομποτικές τους κατασκευές σε μια ειδική πίστα .

Τα παιδιά απέδειξαν ότι εκτός από φαντασία, διαθέτουν και γνώσεις και μεράκι, αλλά και ικανότητες να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους, για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη , η εξοικονόμηση ενέργειας, η αξιοποίηση των ποταμών για τη δημιουργία χώρων αναψυχής, αλλά και της στέγασης προσφύγων και μεταναστών και πολλά άλλα.

Ο διαγωνισμός αυτός έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανακαλυπτική μάθηση και την αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των παιδιών στις δυνατότητές τους κι ευνοώντας την ανάπτυξη πολύτιμων οριζόντιων δεξιοτήτων.

Να σημειωθεί πως οι συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό – που στηρίχθηκε από το Π.Θ., με επιστημονικά υπεύθυνους τους κ.κ. Γιώργο Πρώια και Σπύρο Κούρια – είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι, στοιχείο που οφείλεται στην άρτια διοργάνωση και στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την εκπαιδευτική ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες.

www.ert.gr

ertweb