Σιδηρόκαστρο : Με τιμές ήρωα η ταφή των οστών του Γιώργου Κατσάνη

Σιδηρόκαστρο : Με τιμές ήρωα η ταφή των οστών του Γιώργου Κατσάνη

Συγκινητικές στιγμές εξελίχτηκαν σήμερα στο Σιδηρόκαστρο με την ταφή  των οστών του ήρωα καταδρομέα Γιώργου Κατσάνη.

Με συγκίνηση και τιμές ήρωα  οι Σιδηροκαστρινοί υποδέχτηκαν μετά απο 46χρονια τον συντοπίτη τους ήρωα Γιώργο Κατσάνη , τα οστά του οποίου ετάφησαν στην  πατρώα γη.

Στον  θρυλικό  διοικητή  της 33ης Μοίρας Καταδρομών που πολέμησε με ακατάβλητη δύναμη ψυχής μαζί με τους συναγωνιστές του  ενάντια στους Τούρκους εισβολείς και προσέφερε την ίδια του την ζωή στο ιερό θυσιαστήριο της Κυπριακή ελευθερίας,  είπαν το στερνό αντίο  η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία , συγγενείς, φίλοι  συναγωνιστές  του και πλήθος κόσμου.

Εκδήλη ήταν η συγκίνηση της συζύγου Εριφύλη  και των παιδιών του Αγγελική και Ευανθία, καθώς και των συγγενών του.

Μεσίστια κυματίζαν οι σημαίες στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Σιδηροκάστρου  όπου τελέστηκε  η εξόδιος ακολουθία , χοροστατούντος των Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και  Ζιχνών και νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, του Γιώργου Κατσάνη, ενω άγημα του στρατού απέδιδε τιμές. Η ταφή των οστών του   έγινε στο στρατιωτικό νεκροταφείο της πόλης. Κατα την ταφή αποδόθηκαν τιμές με τρείς βολές απο το στρατιωτικό άγημα, ενω στον τάφο του μεταφέθηκε  και χώμα απο την Κύπρο που τον φιλόξενησε ολα αυτα τα χρονια.

 

Τα οστά του Γιώργου Κατσάνη βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν πριν απο λίγες ημέρες μετά απο 46 χρόνια αναμονής και αγωνίας για τους δικούς του ανθρώπους που τον αγάπησαν.

Ο Γιώργος Κατσάνης είχε σκοτωθεί στις 21 Ιουλίου 1974 απο τουρκική σφαίρα στη θρυλική μάχη του Αγίου Ιλαρίωνα στην Κύπρο.

Εκτός απο ικανός  στρατιωτικός ήταν ενας εξαίρετος άνθρωπος και διακεκριμένος αθλητής του στίβου, στον σύλλογο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης , ο οποίος τον τίμησε δίνοντας  το όνομα του σε ενα απο τα Γυμναστήρια του .

Η ιδιαίτερη πατρίδα του το Σιδηρόκαστρο τον τίμησε τοποθετώντας, πριν απο χρόνια,  την προτομή του  στο μνημείο των ηρώων και ονομάζοντας κεντρική οδό της πόλης σε Γεωργίου  Κατσανη.

Ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου απένειμε τον χρυσό σταυρό του Τάγματος της Μητρόπολης στον Γεώργιο Κατσάνη.

 

Στην ταφή παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων : Οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Μιλτιάδης Στεφανής, Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή. Οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης και Κώστας Μπούμπας,  οι αρχηγοί ΓΕΣ Χαράλαμπος Λελούσης και ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης , δημοτικοί σύμβουλοι , συναγωνιστές του και πλήθος κόσμου.

 

 

www.ert.gr

Λεωνίδας Κασάπης