Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου

Πολίτες της Λέσβου βάζουν την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο που ακολουθεί σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους συμπολίτες τους να φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν καθώς ειπώθηκαν πολλά ψέματα γύρω από το θέμα του προσφυγικού ζητήματος στο νησί:

  «Ειπώθηκαν τόσα ψέματα  που ντράπηκαν τα ίδια , μια και δεν ντράπηκαν  τα στόματα που τα έλεγαν»    Μ. Λουντέμης

Ως κάτοικοι της Λέσβου με ανεπτυγμένο το  περί δικαίου αίσθημα θεωρούμε χρέος μας να καταπνίξουμε  το ψέμα και την άγνοια σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό που το νησί μας ακούσια επωμίστηκε .

Οι δρόμοι κι οι τόποι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης , στους οποίους και  ο λαός μας πολλές φορές  κατέφυγε  αναζητώντας τρόπους αξιοπρεπούς διαβίωσης ,επιφέρουν μεγάλες αλλαγές  και στον ντόπιο πληθυσμό.

Οι αλλαγές αυτές , οι οποίες αρχικά με υπομονή και αλληλεγγύη αντιμετωπίστηκαν, σταδιακά και  εξαιτίας  της ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής , έγιναν  αντικείμενο προβληματισμού και αγωνίας για πιθανή διαιώνιση του προβλήματος

Η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της Μόριας  και των γύρω περιοχών , που κύρια πλήττονται και σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο του προσφυγικού έχει ανατραπεί .

Στην πόλη της Μυτιλήνης  το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως  στο νοσοκομείο  ,όπου ο πολλαπλασιασμός των ασθενών και η έλλειψη διερμηνέων  δημιουργεί ασφυκτική  κατάσταση .

Η ίδια ασφυξία παρουσιάζεται συγκεκριμένες μέρες μπροστά  στα ΑΤΜ.

Η παραπληροφόρηση , η διασπορά  ψευδών ειδήσεων και το κλίμα φόβου απειλούν την κοινωνική συνοχή , δυσφημούν το νησί  πανελλαδικά  με συνέπεια να πλήττεται και ο τουρισμός .

Αοριστολογίες  και ανώνυμες  καταγγελίες  περί βεβηλώσεων ιερών χώρων  και συμβόλων είναι εντελώς ανυπόστατες . Μεμονωμένα  περιστατικά  είναι αποδεδειγμένα   προβοκάτσιας  στα πλαίσια   της καλλιέργειας  ξενοφοβίας .

Η δε αύξηση της παραβατικότητας  είναι ανάλογη  της αύξησης  του πληθυσμού και το μέγεθος της  ουδόλως αντιστοιχεί στα διαρκή και  ασύστολα ψέματα που κυκλοφορούν. Εν κατακλείδι  το νησί μας ήταν και παραμένει ένας όμορφος , φιλόξενος και ασφαλής τόπος  προορισμού  και διαβίωσης για κατοίκους , φοιτητές και επισκέπτες .’

Γι αυτό δε  θα επιτρέψουμε η ανεπάρκεια  της εξουσίας  να λειτουργήσει διχαστικά  στοχοποιώντας κάθε μορφή αλληλεγγύης όσων ψύχραιμα και με   ανθρωπιά διεκδικούν ανθρώπινες  συνθήκες   διαβίωσης  για όλους , ντόπιους και ξένους.

Το να γίνουμε ανθρωποφάγοι εξυπηρετεί όσους θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν σχετικά με τα πραγματικά αίτια της υφιστάμενης κατάστασης και την κακή διαχείρισή της.

The post Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση