Γρίπη και COVID-19: Απλά βήματα για την προστασία από τις λοιμώξεις (video)

Γρίπη και COVID-19: Απλά βήματα για την προστασία από τις λοιμώξεις (video)

Ως βασικό μέτρο προφύλαξης από κάθε επιδημία, όπως και αυτή του κορονοϊού, οι επιστήμονες συνιστούν νερό, σαπούνι, σωστό πλύσιμο των χεριών, και αντισηπτικά. Ο COVID-19, αποδεικνύεται ως τώρα, ιδιαίτερα ανθεκτικός.

Πόμολα, πληκτρολόγια, κουμπιά ασανσέρ. Κάθε τι που αγγίζουμε είναι εν δυνάμει φορέας μικροβίων. Σύμφωνα με δημοσίευση γερμανών επιστημόνων, ο κορονοϊός Covid 19, με δεδομένα από προηγούμενους κορονοϊούς, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις επιφάνειες.

Μπορεί να παραμείνει σε αντικείμενα ως και 9 ημέρες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε σημεία όπως η χειρολαβή στα ΜΜΜ ή το κουμπί που πατάμε για στάση.

Πηγές μόλυνσης είναι ακόμα τα δαχτυλίδια καθώς και τα μακριά και βαμμένα νύχια

Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Εκτός από σαπούνι και νερό, ο ιός εξολοθρεύεται με αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια. Για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να περιέχουν αλκοόλη σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

Σταγονίδια με μικρόβια μπορεί να «εκτοξευτούν» έως και 2,5 μέτρα μακριά. Χρειάζεται να βήχουμε στο μανίκι ή σε χαρτομάντηλο που θα πετάξουμε αμέσως και όχι στην παλάμη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σ. Αγορογιάννη

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ